Že pred časom smo na naši spletni strani pisali o pogrebu ledenika, ki so ga pripravili na Islandiji. Težave s segrevanjem ozračja in taljenjem ledenikov pa imajo tudi na Švedskem. Tam so raziskovalci iz univerze za geografijo v Stockholmu ugotovili, da najvišji vrh Švedske ni več najvišji.

Če se boste sicer želeli pohvaliti z znanjem iz geografije in dejali, da je najvišja gora na Švedskem Kebnekaise, se še vedno v svoji trditvi ne boste zmotili. Kebnekaise ima namreč dva vrhova– južnega, ki je ledenik, in severnega, ki ima skalnat vrh. Novost v najvišjem vrhu je ta, da je vse do pred kratkim (meritve so bile opravljene 3. septembra) za višjega veljal južni, zaradi rekordno vročih temperatur v letošnjem poletju pa se je debelina ledu močno stanjšala, zato je skalnati vrh trenutno višji od ledeniškega.

Po novem je tako najvišji vrh visok 2096,8 metra, ledeniški vrh pa je bil v času meritev visok 2095,6 metra. Trenutno stanje je vsekakor le začasno, saj so bile meritve opravljene ravno ob koncu letne sezone, ko je snežna odeja na ledeniku najtanjša. Med zimo bo snežna odeja na južnem vrhu ponovno narasla, vseeno pa je rezultat iz zadnjih meritev skrb vzbujajoč.

V zadnjih 10 letih se je debelina ledu zmanjševala za meter na leto

»Prvič od leta 1880, od kar na univerzi letno izvajamo meritve južnega vrha, lahko z gotovostjo trdim, da je ledeniški vrh nižji od skalnatega,« je dejala profesorica Gunhild Ninis Rosqvist. »Že lani smo sumili, vendar se višina južnega vrha nikoli ni spustila pod višino severnega,«, Ninis Rosqvistine besede povzema CNN.

Kot je še znano, se je višina južnega vrha v zadnjih 50 letih zmanjšala za 24 metrov. Še bolj zaskrbljujoč podatek pa je ta, da se je v zadnjih desetih letih debelina ledu letno zmanjšala za en meter. »To kar se dogaja na južnem vrhu gore Kebnekaise je značilno za vse ledenike v Skandinaviji. Je simbol za taljenje ledenikov, ki se talijo z izjemno hitrostjo,« je še povedala profesorica.