Kot je za STA povedal sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc, so poenotili zahteve in ta konec tedna pozvali vodstvo podjetja, da nadaljujejo pogajanja. V Fraportu Slovenija so se na pobudo odzvali in že ta teden bodo stekla nadaljnja pogajanja, na katerih bodo sindikati najprej predstavili svoje enotne zahteve.

»Prej so problematizirali, ker sta bili dve sindikalni skupini, zdaj pa smo poenoteni in bomo nastopili skupaj, potem pa bomo videli, kakšen bo odziv na naše predloge,« je izpostavil Švarc, ki upa, da bodo imeli v poslovodstvu posluh zanje, saj so v sindikatih prepričani, da bo njihove zahteve oziroma predlogi za podjetje s takšnimi poslovnimi rezultati realni in jih je mogoče brez večjih težav izpolniti.

Pogajanja o dvigu plač in tarifnem delu kolektivne pogodbe so stekla aprila. Dogovorjena so bila že ob lanskem sprejetju aneksa k novi kolektivni pogodbi, s katerim so rešili takratni spor. V Fraportu Slovenija so predlagali 12-odstotni dvig plač v dveh letih in pol, sindikati pa so prepričani, da bi moral biti dvig plač višji oziroma v krajšem času.

Izhodiščni predlog Sindikata poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana in Svobodnega sindikata Aerodrom Ljubljana je bil dvig plač zaposlenim za 23 odstotkov, predlagala pa sta tudi višje dodatke in usklajevanje z inflacijo. V treh mesecih pogajanj sta sindikata svoje zahteve znižala na 12-odstotni dvig plač s septembrom, na 100-usklajevanje plač z inflacijo in pa na dvig dodatka za nedeljsko delo s 50 na 80 odstotkov.

Poslovodstvo Fraporta Slovenija pa je pripravljeno zaposlenim sedaj dvigniti plače za pet odstotkov in nato v prihodnjih dveh letih še dvakrat po 1,84 odstotka. Poleg tega bi se letno poviševanje plač z 0,8 odstotka dvignilo na en odstotek. Skupaj bi se plače v dveh letih in pol tako dvignile za 12 odstotkov.

Ker naj bi bil predlog poslovodstva dokončen, so sindikalisti, ki s ponudbo niso zadovoljni, julija o pogajanjih spregovorili v javnosti. Hkrati so poslovodstvo pozvali, naj pripravi ustrezen predlog in da, če ne bo rešitve do septembra, ko naj bi uresničili dvig plač, sledijo druge sindikalne aktivnosti.

Vodja Fraportove pogajalske skupine Boštjan Šijanec je prepričan, da bodo s sindikati lahko našli skupni jezik in rešitev. »Prepričani smo, da je ponudba, ki smo jo dali, dobra in da zelo pozitivno vpliva na finančni položaj naših zaposlenih,« je poudaril julija in izpostavil, da podjetje že sedaj zaposlenim ponuja zelo stabilno, varno in nadstandardno delovno okolje.