Veliko vrtnarjev pozna poživljajoč občutek, ki ga prinesejo umazane roke, negovanje rastlin od semena do cveta in opazovanje, kako se te z letnimi časi spreminjajo. Angleška državna zdravstvena služba (NHS) že nekaj časa poudarja pozitiven vpliv vrtnarjenja na izboljšanje in nadzorovanje mentalnega zdravja. Na zdravstveni kliniki Cornbrook Medical Practice v Manchestru so začeli vrtnarjenje predpisovati ljudem, ki so v depresiji ali bolehajo za tesnobnimi napadi. Pacienti prejmejo rastline, za katere morajo skrbeti, kasneje pa jih posadijo na kirurški vrt - prostor, kjer se lahko pridružijo aktivnostim drugih pacientov in utrjujejo še socialne povezave.

Podobno prakso izvajajo tudi v Londonu, kjer vrtnarjenje uporabljajo kot terapijo. »Raziskave kažejo, da zunanje aktivnosti oziroma ‘ekoterapija’, kot so vrtnarjenje ali sprehajanje, veliko doprinesejo k dobremu počutju. Hkrati lahko delujejo kot antidepresivi pri zdravljenju blage do zmerne depresije in tesnobe,« je povedala Aimee Gee iz dobrodelne organizacije za duševno zdravje Mind. Gre za povezavo več fizičnih aktivnosti, ki, kot je znano, blagodejno vplivajo na mentalno in fizično stanje posameznika. »Socialni stik z drugimi ljudmi lahko zmanjša osamljenost in poveča samozavest, obkroženost z naravo pa vpliva na izboljšanje splošnega razpoloženja in dobrega počutja,« je pojasnila Geejeva.

»Ko nekaj posadite, vlagate v lepšo prihodnost«

Barve, zvoki in vonj vrta izboljšajo naše počutje, medtem ko skrb za vrt zagotavlja zadovoljstvo zaradi dokončanja zastavljene naloge in močnejšo povezanost z naravnim okoljem. Oboje pozitivno vpliva na samozavest posameznika, hkrati pa zmanjša jezo. »Ko nekaj posadite, vlagate v lepšo prihodnost v tem stresnem, kaotičnem in včasih naravnost grozljivem svetu,« je v svoji kolumni zapisal Monty Don, vrtnar in televizijski voditelj, ki si je s pomočjo vrtnarjenja opomogel od depresije.

A vrtnarjenje ni edini alternativni način, s katerim se skuša pomagati ljudem, ki so depresivni ali tesnobni. Veliko se uporabljajo tudi različne umetnosti in obrti, petje ter pohodništvo.