Okoli pol pete zjutraj se je po dolgih 30 urah končala reševalna akcija ponesrečenega jamarja iz brezna Preporod. V noči na četrtek se je z jamarskim kolegom vračal iz jame v občini Ajdovščina, ko mu je na približno 150 metrih globine na glavo padel petkilogramski kamen, mu prebil čelado in ga poškodoval. Preplezati je uspel še kakšnih 30 metrov, da se je izvlekel iz brezna. »Res neverjetno, da je bil s tako poškodbo sposoben še tega,« je povedal vodja intervencije Igor Benko. Priplezal je do kolega jamarja in mu povedal, kaj se je zgodilo. Ta mu je predal vso svojo opremo in oblačila, ki jih ni potreboval, splezal ven po pomoč in se takoj vrnil k njemu.

Bolel že vsak dotik s prstom

»Zaradi narave poškodbe je bil transport poškodovanca izredno počasen,« je končni del dolgotrajne in naporne akcije s srečnim koncem komentiral Marko Zakrajšek, vodja operative jamarske reševalne službe (JRS). Zaradi njegovih hudih bolečin v glavi so se morali reševalci pri dvigu večkrat ustaviti, zato je končna akcija trajala vsaj dvakrat dlje kot načrtovani dve uri. Jamarska zdravnika, ki sta že v četrtek prišla do ponesrečenega v jamo, sta se bala, da ima morda poškodovana tudi vratna vretenca. Da so mu olajšali transport na nosilih, je ta večino časa potekal horizontalno, le v ključnih delih so nosila postavili navpično. Zdravnik je tisti, ki v takih primerih vodi reševanje in odreja počitke, danes zaradi hudih bolečin v glavi poškodovanega kar štiri. »Ko ni več zdržal bolečin, so se ustavili in skušali s trakovi čelado fiksirati tako, da bi ta čim manj pritiskala na njegovo glavo. Ta je bila tako občutljiva, da ga je bolel že vsak dotik s prstom,« je razložil Benko. Če bi bile poškodovane okončine, bi reševalna akcija trajala največ uro in pol.

Reševalno akcijo je upočasnilo tudi prebijanje kar treh večjih ožin v jami, kjer so morali biti minerji posebno previdni zaradi odlomov manjših skal. »Delo je treba opraviti profesionalno, ne sme se pretiravati in uporabiti (pre)več eksploziva, pa četudi bi potem šlo hitreje,« je Benko opozoril na pravila, ki se jih je treba držati. »Skala na globini 150 metrov je bila živa, kar pomeni, da se ni zlahka predala in je ekipa večji del časa porabila ravno na zadnjih nekaj metrih. A smo na koncu le zmagali in trdoglava jama je popustila,« so uspeh širjenja poti do ponesrečenca jamarski reševalci proslavili na facebooku.

Izkušeni jamar

Pri reševanju je sodelovalo 36 jamarskih reševalcev iz reševalnih centrov Tolmin, Sežana, Postojna in Ljubljana. Prisotnih je bilo tudi devet gorskih reševalcev in pripadniki občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina, policije in enote nujne medicinske pomoči urgentnega centra ajdovskega zdravstvenega doma.

Še težje je bilo reševalcem pri srcu zato, ker je bil poškodovani njihov kolega, dolgoletni in izkušeni član ajdovskega jamarskega društva. »Poznamo se že vse življenje, imamo ga za enega najboljših, a se žal kaj takega lahko pripeti tudi takšnim,« je o nesreči, ki nikoli ne počiva, dejal vodja intervencije. Akcijo je vodil od zunaj, so mu pa drugi reševalci povedali, kaj se je dogajalo v jami. »Ko so ga nesli mimo, je bila tišina. Vsak je želel prevzeti njegovo bolečino,« je opisal težke trenutke. Poškodovani je bil ves čas pri zavesti, po dvigu iz jame so ga odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer je trenutno na preiskavah na intenzivni negi. Na uradne rezultate testov bo tako treba še počakati.

Benko je glede sicer hude poškodbe glave kolega optimističen: »Potolažen sem, ker vem, da poškodba vendarle ni tako huda, kot bi lahko bila.«