V noči na četrtek se je okoli pol druge ure v jami Preporod nad krajem Predmeja v občini Ajdovščina med dvigom iz jame poškodoval eden od jamarjev. Na glavo mu je padla skala. Stekla je takojšnja reševalna akcija. Okoli druge ure so bili aktivirani jamski reševalci iz Tolmina, Sežane in Postojne, zdravnica jamarske reševalne službe, malo kasneje pa še minerji. Skupaj je bilo v akciji kakih 30 jamarjev, od tega pet članov ekipe za širjenje ožin. Reševalcem je namreč kmalu postalo jasno, da bodo lahko ponesrečenega kolega rešili le tako, da bodo tri ožine razstrelili in omogočili varen dvig ponesrečenega iz jame. Reševanje se je zavleklo pozno v večer. Ob zaključku redakcije so bile zadnje vesti s površja nad jamo zelo spodbudne, pa vendarle ponesrečenega kolega še niso spravili na varno, po zadnjih podatkih se je to zgodilo okoli polnoči.

Že čez dan so jamarji sporočili, da gre za jamo, ki jo je lokalno jamarsko društvo šele začelo raziskovati. V njej sta bila v četrtek dva jamarja. Ponesrečeni, gre za domačina, ki je tudi sam jamar in jamarski reševalec, je obtičal na globini 150 metrov, njegov kolega pa je splezal ven, da je lahko sprožil reševalno akcijo. Med prvimi se je do ponesrečenega spustila zdravnica, tudi sama jamarska reševalka. Takoj ga je oskrbela, ugotovila, da ima pretres možganov, a da je njegovo stanje stabilno. Je pa ves čas ostal pod njenim nadzorom.

Zadnja ožina hud problem

Medtem so svoje delo opravljali člani ekipe za širjenje ožin. Kar tri so bile take, da poškodovanega ne bi mogli na nosilih varno spraviti skoznje. Prvo ožino so premagali že zgodaj zjutraj. »Pri tej ožini sta bili potrebni izredna previdnost in komunikacija, kajti za vhodom je 40 do 50 metrov globoko brezno. Ker pri širjenju nastajajo odlomi manjših skal, je bilo seveda treba odstraniti vse reševalce iz brezna. Taka širjenja so časovno zahtevna. Zdaj ekipa za širjenje napreduje do globine okoli stotih metrov, kjer jih čaka naslednja ožina, in nato še zadnja, blizu poškodovanca na globini 150 metrov. Poškodovani je proč od zadnje ožine, tako da ne bo ogrožen,« so prek svoje facebook strani dopoldne sporočali jamarji.

Vodja intervencije Igor Benko je okoli pol druge ure popoldne potrdil, da so prebili tudi drugo ožino in da se zdaj spopadajo z zadnjo, kar deset metrov dolgo in za preboj tudi najbolj zahtevno. Minute na površju so se vlekle, še bolj pa poškodovanemu in jamarjem, ki so bili takrat ob njem. Na površju so ekipe že začele pripravljati reševalne manevre za izvlek nosil, prebijanje zadnje ožine pa se je močno zavleklo, saj so jamarji ugotovili, da gre za izjemno trdo kamnino.

»Gre za naše najbolj izurjene minerje, ki se prebijajo z uporabo industrijskega eksploziva. Vendar gre počasi, saj je varnost pri takih zadevah na prvem mestu. Stanje ponesrečenega kolega je v redu. Le dovolj prostora moramo narediti, da ga lahko varno spravimo na površje,« je danes zvečer povedal Igor Benko.