Se še spomnite, katero tabletko – rdečo ali modro – morate vzeti, da se osvobodite iz umetnega konstrukta, ki so ga v distopičnem svetu Matrice ustvarili stroji in z njim zasužnjili človeštvo? Včeraj je namreč postalo jasno, da bo odločitev kmalu znova na dlani, to je, če seveda vmes ne pride do kakšnega sesutja sistema. Leto 1999 se je pisalo, ko smo v kinodvoranah lahko prvič gledali znanstvenofantastično mojstrovino bratov Wachowski (danes sester). Film je bil takojšen hit in se zaradi izjemno domišljene zgodbe, filozofskega podtona, ikoničnih vlog, seksi kostumografije in osupljive akcije po hitrem postopku vgraviral v popkulturo, kjer pušča sled še danes. Nea, ki se je odločil slediti zajčku v čudežno deželo, smo nato leta 2003 videli še v nadaljevanjih Matrica Reloaded in Matrica revolucija.

Filmska trilogija bo po uradni potrditvi studia Warner Brothers tako dobila četrti del, ni pa jasno, ali bo šlo za neposredno nadaljevanje, predelavo ali nekaj tretjega. Datum izida prav tako še ni znan, produkcija se bo sicer zagnala prihodnje leto. Je pa potrjeno, da bomo v zeleno odetem univerzumu ponovno videli tako Keanuja Reevsa kot Carrie-Anne Moss. Vrača se tudi Lana Wachowski, ki bo poleg režijske prevzela še scenaristično in producentsko vlogo. Pri pisanju scenarija s polovico sester Wachowski sodelujeta romanopisca znanstvene fantastike Aleksandar Hemon in David Mitchell, kot producent pa se ji bo pridružil Avstralec Grant Hill.

Wachowskijeva Lana se izredno veseli novega sodelovanja pri projektu, ki je definiral njeno filmarsko pot. »Mnoge ideje o naši resničnosti, ki sva jih z Lilly raziskovali pred 20 leti, so danes morda še bolj relevantne. Zelo sem vesela, da so ti liki znova v mojem življenju, hkrati sem hvaležna za novo priložnost za sodelovanje s svojimi prijatelji.« Sestri sta sicer od takrat poizkušali z novimi idejami, vendar jima podobna uspešnica ni uspela. Nazadnje se je njun poizkus z megaprojektom Jupiter v vzponu (2015) povsem izjalovil, blagajniški zaslužki so namreč komajda pokrili vloženih 176 milijonov dolarjev. Za primerjavo: prva Matrica je prislužila 460 milijonov, celotna franšiza 1,6 milijarde dolarjev. Toda, kot sta med drugimi dejali sestri Wachowski, toksično je uspeh filma meriti s finančnimi instrumenti.