Kot so danes sporočili iz 2TDK, bodo zahtevek v predrevizijskem postopku preučili in po predhodnem preizkusu zahtevka za revizijo sprejeli odločitev v osmih delovnih dneh. Uprava družbe 2TDK je razpis razveljavila 7. avgusta zaradi suma ponarejene reference izbranega ponudnika, ostali dve pa sta bili neustrezni. "Pokazalo se je, da tisti, ki je bil najcenejši, ni bil najboljši, ker je domnevno ponaredil referenco," je ob razveljavitvi razpisa dejal prvi mož 2TDK Dušan Zorko in dodal, da mora zadevo razčistiti pravna stroka. Predstavnik konzorcija družb Markomark Nival, Nival invest in Ekorel Aleksander Schara je obtožbe o ponarejeni referenci odločbo zavrnil in napovedal pritožbo. V pogovoru za Reporter je izrazil pričakovanje, da bodo zadevo pristojni organi preiskali.

Postopek javnega naročila je danes ob ogledu gradbišča izgradnje galerije Jelični vrh na cesti Spodnja Idrija-Godovič komentirala tudi infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Kot je spomnila, je že ob razveljavitvi razpisa ponudnike pozvala, naj ravnajo odgovorno in ne zavlačujejo postopkov. Od Državne revizijske komisije pa pričakuje, "da bo stvari čim prej pregledala, uredila in sporočila svojo odločitev". Ministrica je še izpostavila, da pri projektu "še nismo v časovni stiski, sploh pa ne v takšni, da bi pristajali na kakršnekoli pritiske s strani gradbenikov".

Na prvi razpis 2TDK za izbor izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice pri gradnji drugega železniškega tira Koper-Divača so sicer prispele tri ponudbe. Najcenejši je bil konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel (nekaj manj kot osem milijonov evrov), ponudbi so oddali še Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad (13,5 milijona evrov) ter podjetje Godina (14,3 milijona evrov).

Kot je v začetku meseca dejal Zorko, je žalostno, da so na razpis prispele le tri ponudbe. "Pričakovali smo več ponudb, tako domačih kot mednarodnih. Žal so prišle tri ponudbe," je dejal in ob ponovitvi razpisa pozval vse, da se prijavijo. "Mislim, da je še kar nekaj firm, ki so sposobne urediti Glinščico," je ocenil.