Včeraj je bil zadnji dan za vložitev pritožb na odločitev družbe 2TDK o razveljavitvi izbora izvajalca za gradnjo mostov in galerije čez dolino Glinščica. Marko Glavinič, direktor vodilnega partnerja konzorcija družb MarkoMark Nival, Nival invest in Ekorel, ki ga je družba 2TDK na razpisu najprej izbrala, a kasneje odločitev razveljavila, je povedal, da so plačali takso za vložitev revizijskega zahtevka, a so se o vložitvi revizije ob zaključku Dnevnikove redakcije vendarle še odločali. Aleksander Schara, predstavnik omenjenega konzorcija, je pred dnevi za Reporter napovedal, da bodo revizijo zanesljivo vložili, včeraj pa je bil nedosegljiv. Več bo znanega danes.

Kateri dokument je verodostojen?

Spomnimo, omenjeni konzorcij je bil pripravljen mostova in galerijo čez dolino Glinščice zgraditi za 8,5 milijona evrov. Njegova ponudba je bila edina cenejša od 9,4 milijona evrov, to pa je vrednost, ki jo za gradnjo teh objektov predvideva investicijski načrt, zato ga je družba 2TDK najprej izbrala za izvajalca. Konzorcij Kolektorja CPG, Rika in Pomgrada bi dela izvedel za 13,5 milijona evrov, podjetje Godina pa za 14,3 milijona evrov. Pozneje je 2TDK razveljavil svoj izbor gradbinca, ker so ugotovili, da naj bi izbrani konzorcij ponaredil svoje reference. Konkretno, podporni zid, ki so ga skupaj s podizvajalci gradili v Pesnici, naj ne bi bil dolg najmanj petdeset in visok najmanj osem metrov. »Strokovna komisija 2TDK je v okviru pregleda in ocenjevanja ponudbe družb Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel pridobila neodvisno strokovno mnenje gradbene stroke, iz katerega izhaja, da je predložena referenčna izjava neustrezna,« pravijo v 2TDK.

Ponarejanje je Schara v preteklosti zavrnil in podkrepil z izpiski iz gradbenega dnevnika in (nepodpisanimi) prilogami dnevnika. Po drugi strani so v 2TDK od nadzornega inženirja prejeli dokument o projektu izvedenih del. Tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je pred časom dejala, da je nadzornik del ugotovil, da je zid »visok le med 5,45 in 5,95 metra«, Schara pa medtem trdi, da je »isti nadzornik v gradbeni dnevnik vpisal, da je zid na določenih delih bližje devetim metrom kot osmim«.

Katera dokumentacija je verodostojna, bo tako (verjetno) odločila revizijska komisija, v 2TDK pa pravijo, da bodo tudi sami »po preučitvi vseh relevantnih dejstev ustrezno ukrepali«. No, tudi Schara pričakuje, da bodo organi pregona zadevo preiskali.

Več možnih scenarijev

V 2TDK si zdaj prizadevajo, da bi razpis ponovili. Ni pa to nujno, saj lahko državna revizijska komisija (Dkom), če bo zahtevek za revizijo vložen, potrdi prvotni izbor gradbinca. Z novim razpisom bi 2TDK kar najbolj zmanjšala tveganja, četudi je ob višanju tekočih cen v gradbeništvu verjetno pričakovati, da bodo nove ponudbe nekoliko dražje – tako se je navsezadnje zgodilo v primeru ponovljenega razpisa za gradnjo druge cevi karavanškega predora.

Če bo torej Dkom zavrnil morebitni zahtevek za revizijo, bo 2TDK v najkrajšem možnem času objavil nov razpis. Kdaj bi to lahko bilo, niso odgovorili. Pričakovati je, da bo v tem primeru 2TDK tudi omejil najvišjo vrednost še sprejemljivih ponudb, česar v prejšnjem razpisu ni storil, domnevno zato, ker so pričakovali več ponudb, pri čemer bi njihove vrednosti uravnavala sama konkurenca.

Če bo oziroma je omenjeni konzorcij včeraj vložil pritožbo, imajo v 2TDK osem dni časa, da pripravijo odgovor nanjo. Nezavezujoči zakonski rok, v katerem mora nato Dkom odločiti, je sicer petnajst dni, a Dkom lahko svoje odločanje podaljša. Ker je gradnja objektov čez Glinščico sofinancirana iz evropskih sredstev, mora Dkom o tem vsekakor odločati prednostno, v povprečju pa odločitev sprejeme v roku dveh mesecev.