Po žrebu za četrti krog kvalifikacij za ligo prvakov so se Slovenci in Hrvati nadejali sosedskega dvoboja med Mariborom in Dinamom. A Štajerci so proti norveškemu prvaku Rosenborgu dvakrat izgubili z 1:3 in se preselili v kvalifikacije za ligo Evropa. Uspešnejši so bili hrvaški prvaki, ki so doma s Ferencvarošem sicer remizirali, nato pa na gostovanju pri madžarskem prvaku suvereno zmagali (4:0) in se uvrstili v zadnji krog kvalifikacij za uvrstitev med evropsko elito. Na poti med najboljšo dvaintrideseterico evropskih klubov – prvo po sezoni 2016/17 – jim stoji prav Rosenborg, ob morebitnem neuspehu pa imajo že zagotovljeno evropsko jesen v ligi Evropa.

Bjelica ne zavrača vloge favorita

Toda o neuspehu Zagrebčani ne razmišljajo. V primeru preboja v ligo prvakov bi bili v tretjem bobnu žreba, a pred tem je pred njimi še zadnja ovira. Kot je za hrvaške medije dejal strateg modrih Nenad Bjelica, bi bil to velik uspeh za Dinamo. »Rosenborg je dobro organizirana ekipa, ki igra v formaciji 4-5-1. Imajo hitre in nevarne igralce, ki so dobri v igri ena na ena. Dobro se branijo, so kompaktni in v dobri formi, saj so že šest, sedem tekem brez poraza. Za zmago bomo potrebovali energijo iz Budimpešte,« je dejal Bjelica, ki bo z Dinamom napadal sedmo uvrstitev v ligo prvakov. Želi si, da bi šlo moštvo še stopnico višje kot lani, ko so proti ekipi Young Boys izpadli prav v sklepnem dejanju kvalifikacij.

Eden glavnih adutov Zagrebčanov bo španski vezist Dani Olmo. Ta je že vse poletje želja velikih evropskih klubov, Dinamo pa je po poročanju hrvaških medijev zavrnil že več dvajset milijonskih ponudb. A so vodilni možje ekipe iz hrvaške prestolnice pripravili tudi rezervni načrt – na igralnem položaju Olma so se okrepili z Luko Ivanušcem, ki je na željo Bjelice prišel iz Lokomotive. Okrepili pa so se tudi pri Rosenborgu, saj so v svoje vrste pripeljali napadalca Ognjena Ožegovića, ki je zadnji dve leti nosil dres beograjskega Partizana.

Tekma na Maksimiru bo posebna tudi s tehničnega vidika. Prvič v zgodovini bo namreč na katerem koli hrvaškem nogometnem igrišču prisotna videotehnologija (VAR). A ker zagrebški stadion nima posebne sobe za dodatne sodnike, bodo ti nastanjeni v kombiju, ki bo parkiran med zahodno in južno tribuno. Stadion bo po poročanju hrvaških medijev razprodan.

Zvezda v Bernu računa na podporo navijačev

Bolj turbulentno pot v zaključni krog kvalifikacij za ligo prvakov so imeli pri Crveni zvezdi. Srbski prvaki so šele po enajstih serijah enajstmetrovk izločili danski Kobenhavn, zdaj jih čaka ekip Young Boys. Nogometaši iz Berna bodo prvo tekmo odigrali doma, a Zvezda na gostovanje v Švico ne gre z belo zastavo.

»Pred nami je zelo težka tekma. A upamo in si želimo, da bomo iz Švice prišli z aktivnim rezultatom. Young Boys je dobra ekipa, so prvaki Švice in lanski udeleženci lige prvakov. V skupini so celo premagali Juventus, zato nima smisla izgubljati besed o njihovi kakovosti. Toda mi smo Zvezda, ne bojimo se nikogar, take tekme nas dodatno motivirajo. Gledalci bodo zagotovo uživali v dobri predstavi,« je dejal Zvezdin vezist Veljko Simić, ki je ob prvenstveni zmagi proti Spartaku (3:2) dosegel drugi gol. »Naš klub ima odlično podporo tudi v drugih državah, verjamemo, da bo tako tudi v Bernu. Navijači se vedno izkažejo, zagotovo bo tudi tokrat tako,« je sklenil Simić.

Pri Zvezdi bosta manjkala Milan Jevtović in Milan Gajić, je pa za dvoboja s Švicarji že registriran portugalski napadalec Tomane, ki je odločil zadnjo tekmo v Subotici. Trener Vladan Milojević bo ob Richmondu Boakyju tako imel močno konkurenco tudi v napadu, čeprav je Milan Pavkov poškodovan. Zvezda bi z izločitvijo kluba iz Berna še drugo leto nastopala v ligi prvakov, ob morebitnem neuspehu pa bi igrala v ligi Evropa.