V trboveljski hiši Zarja je bilo v začetku tedna glasno, zasedenost pa polna. Občina Trbovlje se je lotila prenovitvenih del na strehi, ki je bila na objektu že načeta in dotrajana, zato je nujno potrebna nova. Na nekaj mestih je namreč med zadnjim deževjem že začelo kapljati. Gre za prvo obsežnejše delo na objektu, ki ga je občina uredila za bivanje leta 2016. Hiša je s svojimi bivalnimi enotami namenjena namestitvi in bivanju občanov, ki se znajdejo v različnih stiskah in težki situaciji.

Notranje prostore, sobe in skupne prostore kuhinje ter sanitarij so uredili in prilagodili potrebam s proračunskimi sredstvi in prostovoljci. Stavba v Bevškem je bila prej zapuščena hiša v klavrnem stanju. Vrata in okna so bila razbita, na stenah je bila plesen, v pritličju je zastajala voda, zaradi česar so bile življenjske razmere nedostojne. Občina se je nato odločila objekt urediti za bivanje. »V obnovo je bilo takrat vloženih 40.000 evrov in veliko prostovoljnega dela. Tega se je nabralo za več kot 500 ur,« se spominja županja Jasna Gabrič. Sodelovali so prostovoljci, Rdeči križ, center za socialno delo in stanovalci, ki so zaživeli v novih prostorih. Ti so sedaj povsem drugačni, kot so bili ob začetku prenove pred tremi leti. V hiši je prostora za 12 ljudi, če je treba, se najde prostor še za kakšnega človeka.

Cestna zapora zaradi obnove

Po ureditvi notranjosti je stavbo zdaj treba na novo tudi prekriti, v prihodnosti se bo verjetno treba lotiti še zunanjosti, fasade. Zaradi strešnih del bo do nadaljnjega veljala popolna zapora na lokalni cesti Ravenska vas–Bevško. Obvoz za stanovalce bo urejen po državni cesti. Prav tako bo v času del veljala delna zapora državne ceste v Bevškem. Dela in s tem popolna ter delna zapora cest bodo predvidoma trajali teden dni, kar je odvisno tudi od vremena. Občina v zvezi s tem poziva udeležence v prometu in krajane k strpnosti in ravnanju po predpisih.