ECB ugotavlja, da so banke v območje evra prenesle precej manj aktivnosti, pomembnih nalog in osebja, kot so predvidele v svojih načrtih za brexit. Skladno s tem pričakuje, da bodo zdaj pospešile implementacijo svojih načrtov, zapis iz mesečne publikacije osrednje finančne ustanove v območju evra povzema francoska tiskovna agencija AFP. ECB, ki je od leta 2014 pristojna za nadzor nad 119 največjimi in najpomembnejšimi bankami v območju evra, finančne ustanove že dolgo poziva, naj se na brexit dobro pripravijo.

Banke so morale pripraviti načrte glede obvladovanja tveganj, da bi si zagotovile čim bolj nemoteno delo v območju evra. V območju skupne valute bi morale nato vzpostaviti močno prisotnost, vključno s premoženjem in odločevalci. Le tako naj bi se namreč izognile vzpostavitvi enot, ki bi jih nadzirale iz Londona in bi bile v resnici le »prazne lupine«, piše AFP.

V primeru, da bo prišlo do brexita brez dogovora, pa storitev v območju evra zagotovo ne bodo več mogle opravljati britanske banke. Nekdanji britanski finančni minister Philip Hammond je danes zatrdil, da britanski premier Boris Johnson EU postavlja nemogoče zahteve in bo očitno potopil pogajanja z unijo. Johnson, ki se je zavezal, da bo Velika Britanija povezavo 31. oktobra zapustila tako ali drugače, pa je Hammonda obtožil kolaboracije s preostalimi 27 državami članicami EU.

Pelosijeva proti trgovinskemu sporazumu z Londonom, če bo brexit ogrozil mir na Severnem Irskem

Ameriški kongres ne bo potrdil trgovinskega sporazuma med ZDA in Veliko Britanijo po brexitu, če bo ta ogrozil velikonočni sporazum, je danes poudarila predsednica predstavniškega doma, demokratka Nancy Pelosi. S tem se je odzvala na izjave ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, ki je podprl brexit brez dogovora.

Vnovična vzpostavitev t.i. trde meje med Irsko in Severno Irsko v primeru, da bi Združeno kraljestvo zapustilo unijo brez dogovora, velja za grožnjo velikonočnemu sporazumu iz leta 1998, ki je končal desetletja prelivanja krvi na Severnem Irskem.

"Ne glede na to, v kakšni obliki se bo zgodil, brexit ne bi smel ogroziti velikonočnega sporazuma, vključno z mejo med Irsko in Severno Irsko," je v današnji izjavi za medije po poročanju britanskega BBC poudarila Pelosijeva.

Predsednica predstavniškega doma se je s tem odzvala na izjave ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona po torkovem srečanju z britanskim premierjem Borisom Johnsonom v Londonu. Bolton je tedaj poudaril, da administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa podpira brexit brez dogovora.

Dodal je, da bo Washington v primeru tovrstnega izstopa iz EU predlagal vrsto trgovinskih dogovorov med ZDA in Veliko Britanijo, ki bi jih sprejeli po hitrem postopku.

Pojasnil je še, da bi te dogovore sklepali za vsak sektor posebej. Kot prvega bi sklenili dogovor o predelovalni industriji, medtem ko naj sporazuma o finančnih storitvah in kmetijstvu ne bi bila med prednostnimi.