Danes nekaj čez 10. uro je kapitan barke zaprosil za vplutje v pristanišče na Hvaru, saj je imel na krovu mrtvega moškega. Po neuradnih podatkih hrvaških medijev gre za 57-letnega Italijana, ki mu je bilo pred tem izjemno slabo, močno je bruhal, pri čemer je večkrat izgubil zavest. Umrl je še pred prihodom reševalcev. Zaradi slabega počutja so v splitsko pediatrično kliniko s helikopterjem nemudoma prepeljali pokojnikova otroka, stara 8 in 14 let, naknadno so na kliniko za nalezljive bolezni z barke odpeljali še tri odrasle osebe, šlo naj bi za ženo umrlega in še en poročeni par. Trojica naj bi bila stabilna in izven smrtne nevarnosti.

Slabše kaže otrokoma, ki se na intenzivnem oddelku borita za življenje. »Stanje je izjemno resno, delamo vse, da bi ju rešili,« je za hrvaški Index pojasnila Ivana Unić s pediatričnega oddelka splitske bolnišnice. Po neuradnih podatkih jima je odpovedalo več notranjih organov, trenutno dihata s pomočjo respiratorja. Na pomoč so poklicali vse razpoložljive zdravnike in medicinske sestre. Hrvaški mediji so se razpisali o »obsednem stanju« na kliniki.

Šesterica turistov je v ponedeljek zvečer v priznani restavraciji na obali Hvara večerjala klapavice, že ponoči naj bi se začeli počutiti slabo, zdravstveno stanje vseh pa se je iz ure v uro slabšalo, poročajo hrvaški mediji. »Reakcija organizma je bila vse preveč burna za zastrupitev s hrano,« je za časnik Slobodna Dalmacija komentiral Ante Srzić z infekcijske klinike v Splitu. Opozoril je, da je treba počakati na rezultate natančnih medicinskih preiskav vzorcev kakor tudi na obdukcijo umrlega. Šele nato bo znan vzrok zastrupitve.

Infekcija, nalezljiva bolezen, strup?

Unićeva se z njegovo oceno strinja. »Sumimo, da gre za zastrupitev, a še nikakor ne moremo reči, ali je kriva hrana ali kaj drugega. Nikoli doslej še namreč nismo videli tako hudega stanja zaradi zastrupitve,« je pojasnila pediatrinja. »Pojedli so dve porciji školjk, zastrupljenih pa je šest oseb. Že samo s sistemom izločanja lahko pridemo do zaključka… V vsej karieri še nisem videl take reakcije na zastrupitev s hrano,« pa je stanje obolelih komentiral primarij Dragan Ledina iz splitske bolnišnice. »Ne vemo še, ali gre za infekcijo, kako nalezljivo bolezen ali vnos strupa prek ust ali dihanja. Preiskave potekajo v dveh smereh, saj njihove vzorce krvi analiziramo tako za infekcije kot za strupe. Rezultate osnovnih testov iz laboratorija že imamo, čakamo še na več rezultatov toksikoloških preiskav. Opraviti moramo natančno analizo hrane, ki jo je šesterica jedla zadnje tri dni, preveriti moramo tudi vse njihove aktivnosti,« je napovedal.

»Če izključimo možnost zastrupitve prek vnosa v usta, je možna tudi zastrupitev s plinom,« je predstavil še eno možnost. Preživeli so mu namreč povedali, da so na barki vohali bencin, kar sicer na plovilu ni nič neobičajnega. Ker gre trenutno zgolj za ocene in predvidevanja, bo za uradne zaključke preiskave vendarle treba počakati na analizo vseh možnih vzorcev obolelih ter tudi vzorcev vse hrane in drugih snovi na barki. Po navedbah hrvaških medijev so restavracijo, kjer je italijanska družina večerjala, že obiskali sanitarni inšpektorji in epidemiologinja. »Lokal smo zapečatili in vzeli nekaj vzorcev,« je na tiskovni konferenci potrdil glavni državni inšpektor Andrija Mikulić.