Vzrok za smrt italijanskega podjetnika Eugenija Vincija in zastrupitev njegovih dveh otrok, žene in še enega zakonskega para na ladji v bližini Hvara niso bile školjke. Zaradi hudih simptomov so to že včeraj sumili nekateri zdravniki, analiza hrane v restavraciji, kjer so Italijani jedli, pa je sum na zastrupitev s hrano tudi dokončno ovrgla. Na današnji tiskovni konferenci so zdravniki nadalje razkrili, da so analize kažejo na možnost zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

»Deklica in deček sta še naprej v smrtni nevarnosti zaradi odpovedi več organov, še naprej sta priklopljena na naprave za dihanje, nadaljuje se intenzivno zdravljenje. Analize so pokazale povišano raven karboksihemoglobina, kar je lahko posledica vdihavanja ogljikovega monoksida,« je na današnji tiskovni konferenci povedala zdravnica Branka Polić.

Hrvaški mediji izvor ogljikovega monoksid sicer pripisujejo ladijskemu motorju. Ta je skupaj z ladjo do nadaljnjega zapečaten, pri preiskavi pa naj bi splitski policiji pomagali tudi forenzični strokovnjaki.

Spala kot bi bila omamljena

Vincijeva žena in par, ki je bil z italijansko družino na ladji, so bili že včeraj izven smrtne nevarnosti. Bivši italijanski senator Bruno Mancuso, ki dobro okreva, je za Večernji list povedal, da so na jadrnico prišli v torek pol ure po polnoči, hudo slabost pa je začutil okoli 2. ure. Ob enakem času je postalo slabo tudi njegovi soprogi, nato pa sta do jutra trdno spala, »kot da bi bila omamljena ali hipnotizirana«. Po navedbah italijanskih medijev je Vinciju postalo slabo na stranišču jadrnice, kjer je nato padel in z glavo udaril v steno.

Po prihodu policije na jadrnico je 57-letnik umrl še pred prihodom reševalcev, otroka v težkem stanju pa so s helikopterjem odpeljali na pediatrijo splitske bolnišnice. S helikopterjem so v splitsko bolnišnico odpeljali tudi ostale zastrupljene odrasle.

Restavracija, ki so jo sprva sumili, da je zastrupljenim postregla s pokvarjenimi školjkami je obratovala že včeraj zvečer, saj inšpekcijski nadzor ni pokazal nepravilnosti. Hrana, ki so jo jedli Italijani in tudi drugi gosti, pa je bila neoporečna.