Mestna občina Velenje v juliju in avgustu že 17. leto zapored izvaja projekt počitniškega dela Čisto moje Velenje, v katerega so vključeni dijaki iz vse občine. Posameznik lahko opravi največ 38 delovnih ur oziroma dela pet delovnih dni, občina pa jim za uro dela plača pet evrov. »Jaz sem zadovoljen, saj bom za en teden dela dobil več, kot znaša moja mesečna štipendija. Delo pa tudi ni težko, malo huda je bila le vročina prejšnji teden. Po drugi strani pa se tudi tu mladi družimo, spoznal sem tudi tri nove prijatelje,« nam je povedal 17-letni Alen, ki se je za tovrstno počitniško delo odločil že drugo leto zapored. Letos so na občini prejeli okoli 200 prošenj mladih, ki so se želeli vključiti v projekt, na koncu so jih sprejeli 170 in vse termine imajo trenutno zapolnjene.

V času krize v Velenjuveč kot 600 prošenj

Mladi tudi letos urejajo okolico šol in vrtcev, sodelujejo pri varovanju mestnega otroškega igrišča, pomagajo gasilcem in varovancem Doma za varstvo odraslih Velenje pa tudi v TICu in Mladinskem hotelu Velenje, sodelujejo pa tudi pri izvedbi tradicionalnih taborjenj ter delavnic Medobčinske zveze prijateljev mladine. »Cilji našega projekta Čisto moje Velenje so skrb za urejeno in čisto okolje, spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja, sklepanje novih prijateljskih vezi, finančna pomoč mladim oziroma njihovim družinam, krepitev zavesti o pomenu zdravega in čistega bivalnega okolja ter pozitiven odnos do urbane opreme,« poudarja Maša Kočevar iz službe za odnose z javnostmi na velenjski občini.

Ta projekt občina izvaja že od leta 2002, ko je bilo v projekt vključenih le 37 mladih. Z leti so številke strmo naraščale, kar je bila delno tudi posledica krize. Tako so leta 2010 dobili celo več kot 600 prošenj mladih, leto zatem 450 in tako je bilo vse do leta 2016, ko se je povpraševanje prepolovilo, delo pa je dobilo vseh 220 prijavljenih dijakov in dijakinj. Lani jih je bilo v ta projekt vključenih 160, kar je deset manj kot letos.

Kakšna polovica se jih spet prijavi

Letos so prvič razpis za počitniško delo za dijake in študente objavili tudi v občini Šentjur, njihovo delo pa koordinira šentjurski Mladinski center. »Tudi mi smo bili kar precej presenečeni nad odzivom, saj se jih je na razpis prijavilo 52, izbrali smo jih 20, dela pa jih dejansko 19. Večinoma urejajo okolico vrtcev in šol, barvajo igrala in opravljajo podobna lažja dela,« pove projektni sodelavec Vid Slana.

Že nekaj let v poletnem času delo dijakom in študentom ponujajo tudi v občini Šoštanj. »Naš namen je, da mladi, ki to želijo, delovno in koristno preživijo prosti čas, ob tem pa še zaslužijo kakšen evro, ki ga lahko porabijo zase,« pravi Andrej Volk, svetovalec za gospodarstvo, okolje in prostor na občini Šoštanj, kjer so letos sprejeli na delo 85 interesentov. Vsi delajo teden dni, vsak dan sedem ur. »Tudi pri nas v glavnem opravljajo lažja dela, kot so razna čiščenja, pometanja, obrezujejo živo mejo in grmičevje ter barvajo. Problem pa je vreme, saj pri 30 stopinjah Celzija ni človeško, da od njih ne vem kaj zahtevamo. Po drugi strani je težko najti delo zanje, če je dež,« pravi Volk.

Izkušnje z mladimi pa so različne, saj so nekateri zelo zagnani, spet drugi pa ne. »Že takoj prvi dan, ko nekomu damo v roke metlo vemo, kdo jo uporablja tudi doma in kdo ne. Enim je tudi nerodno, če jih z metlo v roki vidi kakšen sošolec ali sosed. A že to, da se držijo reda, delajo določeno število ur in ne sedijo doma za računalnikom, je veliko vredno. Če ob tem še nekaj zaslužijo, je pa sploh super. In kakšna polovica je takih, ki se naslednje leto radi vrnejo,« še pove Volk. Sicer pa počitnikarjem v občini Šoštanj teče tudi delovna doba, minimalna urna postavka pa znaša slabih pet evrov bruto, kar pomeni, da jim v denarnici ostane 4,13 evra, občina pa mora za uro njihovega dela odšteti 6,90 evra.