Najpogumnejše in najvzdržljivejše tekače 24. avgusta čaka čaka 85 kilometrov potenja, premagovanja samega sebe in bolečin v mišicah ter preizkusa motivacije. Dobrodošla pomoč bodo lepote slikovitih tras, ki se vijejo prek vinorodnih gričev, razglednih grebenov, po smučarskih strminah, mimo planinskih koč, skozi gozdove, čez potočke, mimo jezer, po stezicah barij in skozi divje soteske. Organizatorji, društvo Aktivni smo, katerega poslanstvo je promocija teka in nasploh aktivnega preživljanja prostega časa na prostem, letos pričakujejo okoli 350 udeležencev.

»Pohorje Ultra Trail je poseben prav zaradi Pohorja, ene večjih telovadnic na prostem v Sloveniji, ki zaradi svoje lege, bogatih in mogočnih gozdov ter vodnatosti tekačem v poletni vročini ponuja idilične in ugodne pogoje za tek,« pove Katja Grušovnik iz organizacijske ekipe. Pravi, da je prireditev tako dober odziv in ugled dosegla prav zaradi dobre organizacije ter prijaznih in ustrežljivih prostovoljcev, ki so odlična podpora in motivacija tekmovalcem na trasah. Zagotovo pa k priljubljenosti prispeva dejstvo, doda, da sta zahtevnost tras, ki jih ponujajo, in prireditev kot taka rangirani tudi po sistemu ITRA (International Trailrunning Association): »Že četrto leto smo člani te organizacije. Tekači namreč z udeležbo na rangiranih tekih zbirajo ITRA-točke, ki jim omogočajo udeležbo na prestižnih trail tekaških dogodkih po svetu.«

Ena najhitreje rastočih športnih panog v svetu

Letos bo največ tekačev teklo po 35-kilometrski trasi, takoj za njo sledita preizkušnji, dolgi 17 in 53 kilometrov. »Na 53 kilometrov dolgem izzivu bo potekalo tudi prvo državno prvenstvo v trail teku oziroma teku po brezpotjih v Sloveniji, ki nam ga je v organizacijo zaupala Atletska zveza Slovenije. Na to smo res zelo ponosni,« je zadovoljna sogovornica. Na voljo bodo tudi krajša razdalja in otroški teki po brezpotjih, s katerimi želijo organizatorji navdušiti tudi najmlajše in tiste, ki se še niso srečali s tekom po brezpotjih. Mimogrede, lanskoletna zmagovalca na najzahtevnejši 44-kilometrski preizkušnji sta bila Matic Čačulovič in Marjeta Jerala.

»Iz ekonomskih in organizacijskih razlogov smo opustili kolesarski del prireditve. Ob peti obletnici smo se odločili, da spremenimo prav vse trase in se popolnoma posvetimo teku po brezpotjih, ki velja za eno najhitreje rastočih športnih panog v svetu,« je novost letošnjega izziva pojasnil predsednik društva Aktivni smo Jure Brečko. Tekačem bodo na voljo slikovite trase s pohorskimi naravnimi znamenitostmi in planinskimi kočami, ki povezujejo pet občin: Hoče - Slivnica, Slovenska Bistrica, Lovrenc na Pohorju, Maribor in Ruše. Novost je tudi prireditveni prostor v Športnem parku Ruše. V Ruše in na Pohorje si želijo organizatorji pripeljati še več tekačev, tudi elitnih, zato so načrtovali tudi daljše ultrarazdalje, ki bodo dovolj atraktivne za omenjeno ciljno skupino.