Ob kroničnih bolečinah ljudje najpogosteje pomoč poiščemo pri maserjih, kiropraktikih in fizioterapevtih, ki bolečino olajšajo, a še vedno ne odpravijo izvora naših težav. »Vzroki in napetost tako ostajajo, bolečina se čez čas vrne. Velikokrat se v upanju, da bo bolečina izginila, tolažimo s tem, da bo prej ali slej minila. Prepričani smo, da je to povezano z leti in da se bomo že navadili. Zanikanje bolečine izvede naš um, če je ne more odpraviti, in to tako, da poveča mišično napetost. Naše telo s tem postaja vedno bolj trdo, napeto in utrujeno,« pojasni Blaž Jurečič, učitelj metode AEQ 1. stopnje in dihanja AEQ 1. stopnje.

Opozarja, da večja togost telesa vpliva na delovanje vsega sistema. Posledice so slaba drža, utrujenost, slabo spanje, oslabljen imunski sistem… »Ob tempu današnjega življenja z veliko obveznostmi, naglico in stresom želimo pomanjkanje energije zmanjšati z več športa, spreminjanjem ležišča in prehranskimi dodatki. A z leti postanejo težave vedno večje in nas peljejo v obrabo sklepov, kronično utrujenost, depresijo, težave s koncentracijo, psihosomatske in avtoimune bolezni ter degenerativne spremembe,« razloži sogovornik, ki prisega na metodo AEQ. Ta povrne zmožnost, da zaznamo stanje v telesu in mišicah ter bolje nadzorujemo gibanje, voljo in mišljenje.

Delo in počitek sta enakovredna

»Ko bolje nadzorujemo delovanje svojega telesa, bolje seveda deluje tudi naš živčno-mišični sistem. Ko mišice sproščamo in daljšamo, odpravljamo tudi vplive okolja in pretiran stres,« pojasni Jurečič in pove, da metoda AEQ ne temelji samo na vajah AEQ, temveč predvsem na učenju razumevanja procesov in zakonitosti, zakaj imamo bolečine in kakšno korist nam bolečina ponuja, če jo pravilno razumemo in uporabimo. Bolje začnemo povezovati um in telo, doda sogovornik, ter se zavedamo, da je telo tisto, ki nam pove realno stanje našega telesa.

»Ljudje se premalo zavedamo, da sta delo in počitek enakovredna. V naši glavi je počitek celo 'nekaj slabega'. A ni tako. Vsak organizem potrebuje počitek. Ko smo pretirano osredotočeni na treninge in doseganje zastavljenih ciljev, ne vemo, kdaj telo potrebuje počitek, in to večkrat zanemarimo, kar jasno ni dobro,« opozarja sogovornik.

Pojasni, da se takrat, ko rutinsko pretiravamo dan za dnem, telo ne more sprostiti in regenerirati, zato čedalje pogosteje potrebujemo rehabilitacijo. »Skozi vaje AEQ, ki se izvajajo večinoma na tleh, se naučimo boljšega samozavedanja in samonadzora ter razumljene principe AEQ prenašamo tudi na druga področja. Za spremembe so potrebne tri stvari: čas, pozornost in energija. Brez enega, drugega ali tretjega ne gre na nobenem področju,« pravi Jurečič, ki bo septembra začel mesečne delavnice metode in dihanja AEQ. Večina strank, s katerimi sodeluje, začne skozi metodo AEQ drugače dojemati tudi druga področja življenja: odnose, posel, šport, delo…