Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Hačiodžiju na Japonskem se bo med 11. in 21. avgustom pomerilo več kot 600 najuspešnejših športnih plezalcev iz 39 držav. V boj za svetovna odličja in prve vstopnice za olimpijske igre v Tokiu leta 2020 se podaja tudi odlična slovenska reprezentanca v športnem plezanju.

»Nikoli še ni bilo v igri toliko, kot je letos,« je na novinarski konferenci Planinske zveze Slovenije (PZS) poudaril selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren. Na svetovnem prvenstvu v balvanskem, težavnostnem in hitrostnem plezanju ter kombinaciji vseh treh disciplin so slovenski cilji jasni. »Zanimajo nas finali, kolajne in naslovi, hkrati pa se zavedamo, da je konkurenca izjemna, zato bomo na tekmah šli korak za korakom, krog za krogom,« je dejal Hren.

Na Japonskem bo tekmovalo 13 slovenskih plezalk in plezalcev. V vseh treh disciplinah in kombinaciji bodo nastopali šampionka Janja Garnbret, Mia Krampl, Lučka Rakovec in Vita Lukan (ki se na tekmah svetovnega pokala uvrščajo že na najvišja mesta) ter Jernej Kruder, Anže Peharc, letos najboljši slovenski balvanist, in Domen Škofic, najuspešnejši slovenski tekmovalec v težavnosti. Kot specialisti za težavnost odhajajo v Hačiodži Mina Markovič (njeno že osmo SP), Tjaša Kalan, Martin Bergant in Luka Potočar, zgolj v balvanski tekmi pa bosta nastopila Urška Repušič in Gregor Vezonik. Poleg selektorja Hrena so v reprezentanci še trenerja Luka Fonda in Urh Čehovin ter fizioterapevt Peter Hribar. Kljub vročim olimpijskim željam bodo plezalci na svetovnem prvenstvu osredotočeni na posamezne plezalne discipline, saj je, kot poudarja Hren, zaradi sistema olimpijske kombinacije najpomembnejši dober rezultat v paradni disciplini posameznega tekmovalca.

Janja Garnbret jedobila resno tekmico

Tekmovanje v Hačiodžiju bo intenzivno, trajalo bo kar enajst dni. Med 11. in 13. avgustom bodo na sporedu balvanske tekme, sledilo bo dvodnevno tekmovanje v težavnosti, 17. avgusta pa tekma v hitrosti. Dan pozneje se bo začelo tekmovanje v kombinaciji, nanj se bo uvrstilo 20 najboljših tekmovalcev (ki bodo tekmovali v vseh treh disciplinah). Finale olimpijske kombinacije s po osmimi najboljšimi plezalkami in plezalci bo 20. in 21. avgusta. Vse finalne tekme bodo v živo predvajali na TV Slovenija.

Janja Garnbret, prva športna plezalka sveta, si česa drugega, kot da bi bila spet najboljša in da se kvalificira na olimpijske igre, niti ne more želeti. Za večjo vznemirljivost njenih nastopov bo poskrbela presenetljiva tekmica, 15-letna Korejka Chaehyun Seo, ki se je pojavila »od nikoder« in zmagala na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala v težavnosti. Na sploh bodo imele Janja in druge Slovenke opraviti z novim valom azijskih tekmovalk: na tekmi v težavnosti v Brianconu je bila 20-letna Garnbretova najstarejša od šestih finalistk. A kot je povedala pred odhodom na Japonsko, se bo držala svojega železnega pravila: ohraniti mirno glavo in čim bolj uživati v plezanju.

Jernej Kruder, v trenutnem seštevku kombinacije najbolje uvrščeni med našimi moškimi, tudi letošnji državni prvak v kombinaciji, polaga vse upe v balvansko tekmovanje. »Upam, da spet najdem pravi ritem in odplezam tako, kot znam,« je povedal Jernej Kruder. Z Janjo sta edina v reprezentanci, ki sta nastopila na vseh tekmah v letošnji sezoni, in Jerneja moti pri tem le to, da težko najde prosti dan za kakšen »skalni dopust«.