Če je Olimpija pričakovano na vrhu lestvice, je pogled na dno presenetljiv, saj so na zadnjih dveh mestih evropski Maribor in Domžale. Maribor ima zgolj tri točke po porazu in treh remijih. Domžale so bile danes povsem nebogljene v Sežani pri novincu v ligi. Medtem ko je Olimpija s svojim slogom garancija za spektakel in šov z goli ter magnet za gledalce, se Maribor zateka k taktični disciplini, Domžale pa so z dejanji daleč od velikih besed.

Šov Vukušića in Menala

Namesto da bi Olimpija hitro povedla z 1:0 – Savić je znova šel v tekmo s prepričanjem, da ga čaka lahko delo, in z nonšalantnim pristopom zapravil dve priložnosti –, so Gorenjci povedli iz prvega nevarnega napada. Vse je opravil Mlakar, žogo pa je po odbitem strelu v mrežo pospravil Španec Aliaga in spravil v delirij deset navijačev Triglava za golom. Zaostanek je Olimpijo končno predramil in v Dalmaciji rojena Ante Vukušić in Luka Menalo sta v desetih minutah uprizorila preobrat s tremi spektakularnimi goli. Menalo, ki je posojeni nogometaš zagrebškega Dinama, je na desni strani kot za šalo preigraval povsem izgubljenega Arha Česna, Vukušić pa je imel učno uro o tem, kako se mora gibati vrhunski napadalec, in zabil dva gola. Vrhunec šova je bil zadetek Menala po preigravanju in diagonalnem strelu pod prečko. Ko so v drugem polčasu vsi pričakovali nadaljevane golijade Olimpije, je Triglav po napaki Tomića znižal zaostanek na 2:3 prek otroka zeleno-belih Tijanića, a je tekmo v mirne vode po uri igre zapeljal Jurčević z golom po kotu.

»Še enkrat smo pokazali, da se psihološko lahko vrnemo po zaostanku. Zasluženo smo zmagali. Opazna je naša kakovost v fazi napada, v tem smo superiorni. Vukušić je pokazal, da je vrhunski igralec, in verjetno bom dobil stavo z vami novinarji, da bo zabil 15 golov. Menalo je izjemen talent, navdušuje gledalce, mene včasih razjezi, a tudi navduši,« je bil zadovoljen trener Olimpije Safet Hadžić, ki je igralcem dal prosto do srede. »Nismo bili pravi. Prehitro smo prejeli tri gole. V prvem polčasu je bila Olimpija hitra in agresivna. Nezadovoljen sem s porazom in pristopom v prvem polčasu,« bil kratek trener Triglava Dejan Dončić.

Mura boljša v prvem, Maribor v drugem polčasu

Čeprav je Maribor po štirih krogih državnega prvenstva še brez zmage in je na dnu lestvice z le tremi točkami, je bil trener Darko Milanič zadovoljen po remiju na derbiju četrtega kroga z Muro v Fazaneriji. »Fantje, ki so opazno izčrpani pa zgoščenem ritmu tekem, so garali in se po najboljših močeh trudili do zadnjega trenutka, da bi zmagali. Imeli smo sedem igralcev, ki niso igrali na prejšnjih tekmah, a podoba je bila dobra. Bilo je veliko pozitivnih zadev, saj smo trpeli le nekaj minut po vodilnem golu Mure. V drugem polčasu, ko je bilo na igrišču veliko manj vode, smo odigrali zelo dobro,« je menil Darko Milanič, ki počasi dobiva strah pred Muro. V petih ligaških tekmah je še ni premagal.

Mura je bil veliko boljša v prvem polčasu, ker se je z enostavno igro hitreje prilagodila poplavljenemu igrišču. Po vodilnem golu Amadeja Maroša, ob katerem je po predložku vratar gostov Kenan Pirić nespametno ostal vkopan na črti, je Maribor zajela panika. Igralci Mure so leteli po igrišču, četrt ure so oblegali gol gostov in pravi čudež je, da niso dosegli še drugega gola. »V prvem polčasu smo bili izredni. Najbolj sem zadovoljen z našim evropskim pristopom v evropskem vzdušju na tribunah proti evropskemu Mariboru, ki se v prvem polčasu ni dobro znašel na težkem igrišču. V drugem se je Maribor prilagodil, pokazal kakovost, vzpostavil ravnotežje in zadel, zato je remi najpravičnejši izid,« je menil trener Mure Ante Šimundža.

Maribor, ki ima očitno še naprej težave z doseganjem golov, je med odmorom strnil svoje vrste. Igral je enostavneje, prevzel pobudo z vstopom Dina Hotića in Andreja Kotnika, tekmeca stisnil pred gol in izenačil po lepi kombinaciji prodornega Klinarja, podaji Hotića in mojstrskem strelu Martina Milca z roba kazenskega prostora. »Z menjavami smo dobili nov veter, se približali zmagi, a je treba priznati, da je bil tudi tekmec zelo kakovosten,« je dodal Milanič. V obeh taborih so bili na koncu zadovoljni s točko, a s pripombo, da bi lahko tudi zmagali. Maribor čaka v sredo ob 20.15 v Ljudskem vrtu prva tekma tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov z Rosenborgom z Norveškega.

Razdrha nihanje v formi ne moti

Sežančani nadaljujejo po sistemu toplo-hladno. Ne samo v rezultatskem smislu, ampak tudi z igro. Aluminiju in Bravu so bili nedorasli, Celje in Domžale so nadigrali. Slednje že po prve četrt ure igre, ko so povedli z 2:0, tekmo pa nadzirali tudi v nadaljevanju. Izstopal je Bongongui, ki je občinstvo dvignil na noge s preigravanji, ki jim Domžalčani niso bili kos. Ti so, tako se zdi, tekmo izgubili že po zadnjem žvižgu četrtkove tekme v Skandinaviji. »Že tretje leto podobna zgodba, enostavno nimamo ekipe za obe ravni,« je bil razočaran trener Simon Rožman. Domači strateg Andrej Razdrh pa je priznal: »Nič ne bi imel proti, če bi še naprej točke zbirali po sistemu toplo-hladno. Važno, da jih!«