Argentinski nogometni superzvezdnik Lionel Messi se je znašel na udaru disciplinske komisije Južnoameriške nogometne zveze (Conmebol). Najprej je bil kaznovan z eno tekmo prepovedi igranja in plačilom 1330 evrov, ker je bil na južnoameriškem prvenstvu na tekmi za tretje mesto s Čilom izključen v 37. minuti, a so Argentinci vseeno zmagali z 2:1. Rdeči karton, ki je bil za Messija šele drugi v karieri, si je prislužil skupaj s čilskim nogometašem Garyjem Medelom, čeprav so videoposnetki pokazali, da sam ni storil ničesar narobe.

Samo teden dni pozneje mu je Conmebol izrekel novo in precej ostrejšo kazen – tri mesece suspenza in plačilo 45.000 evrov. Razlog je verbalni napad na južnoameriško zvezo po porazu v polfinalu proti Braziliji, ki je bila sicer gostiteljica turnirja. Kazen je začela veljati v soboto in Messi v tem času ne bo smel odigrati nobene tekme za argentinsko reprezentanco. Ker pa Messi v naslednjih treh mesecih, torej do začetka novembra, ko se kazen izteče, nima nobene prvenstvene tekme, bo izpustil zgolj prijateljske tekme s Čilom, Mehiko in Nemčijo. Kazen torej ne sega v čas, ko se bodo marca 2020 v Južni Ameriki začele kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 2022 v Katarju. Messi bo sicer zaradi rdečega kartona manjkal na prvi kvalifikacijski tekmi za mundial.

Messi je bil kaznovan s trimesečnim suspenzom, ker je po porazu v polfinalu z Brazilijo z 0:2 Conmebol obtožil korupcije. Trdil je, da se je vnaprej vedelo, da mora Brazilija zmagati na južnoameriškem prvenstvu. »Bilo je premalo spoštovanja do naše ekipe. Tudi mi bi lahko kaj naredili bolje, toda obenem nam niso pustili do finala. Korupcija in sodniki niso dovolili, da bi navijači uživali v finalu. To uničuje nogomet,« je bentil 32-letni Lionel Messi, ki prav tako ni prišel na podelitev bronastih kolajn z obrazložitvijo, da noče sodelovati pri tej korupciji. Ko so ga tedaj vprašali, ali se ne boji, da bo zaradi svojih pripomb suspendiran, je odvrnil: »Resnico je treba povedati.« Messi je sicer po prvenstvu Conmebolu poslal opravičilo.

Pred izrekom kazni so ugibali celo o dveletni prepovedi, kar bi pomenilo, da Messi ne bi smel igrati na naslednjem južnoameriškem prvenstvu in v večjem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Prvenstvo v Katarju bo za Messija, ki bo tedaj star 35 let, zadnja priložnost, da osvoji lovoriko tudi z reprezentanco. Še vedno je brez naslova svetovnega in južnoameriškega prvaka z Argentino, s katero je osvojil le naslov svetovnega prvaka do 20 let in olimpijskega prvaka leta 2008. Veliko strokovnjakov mu noče priznati, da je najboljši nogometaš na svetu, dokler ne osvoji naslova svetovnega prvaka z Argentino.