Vlada japonskega premierja Shinza Abeja je Južno Korejo črtala s seznama 27 držav z dovoljenjem nakupovanja japonskih izdelkov, ki se jih lahko uporabi v vojaški industriji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Posodobljen seznam bo v veljavi od 28. avgusta dalje, je na novinarski konferenci v Tokiu napovedal japonski minister za gospodarstvo, trgovino in industrijo Hiroshige Seko.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Yoshihide Suga je pomen te poteze nekoliko omilil, rekoč, da je Južna Koreja edina država, ki ji je podeljen prednostni status. »Ne verjamemo, da bodo imele spremembe kakršenkoli vpliv na svetovne dobavne verige,« je zatrdil.

Moon je nad odločitvijo razočaran. Tokio je odgovoren za »ignoriranje diplomatskih rešitev« in »zaostrovanje situacije«, je dejal v okviru kratkega srečanja kabineta, ki ga je predvajala televizija in povzela francoska tiskovna agencija AFP. »Odgovornost za to, kaj se bo zgodilo zdaj, prav tako leži izključno na japonski vladi,« je dodal in tako zagrozil s protiukrepi.

Uničevanje zaupanja med državama

Tiskovna predstavnica južnokorejske vlade Ko Min Jung pa je že pred tem izrazila »globoko obžalovanje« nad odločitvijo Tokia. »Naša vlada se bo s tem nepoštenim japonskim ukrepom spopadla odločno,« je dejala po navedbah južnokorejske tiskovne agencije Yonhap, ki jo povzema dpa.

Le nekaj ur po Japonski je Južna Koreja že napovedala enak protiukrep. Tudi Seul bo tako Japonsko odstranil s seznama zaupanja vrednih trgovinskih partnerjev, je napovedal južnokorejski finančni minister Hong Nam-ki.

Odločitev japonske vlade po njegovih besedah uničuje zaupanje in sodelovanje med državama. Skladno s tem so Tokio pozvali, naj vendarle nemudoma umakne svoje maščevalne trgovinske ukrepe in se zavezali, da bodo sami napetosti še naprej skušali reševati po diplomatski poti.

Dežela vzhajajočega sonca je že minuli mesec vodilnim južnokorejskim proizvajalcem elektronike in pametnih telefonov, med njimi tehnološkemu velikanu Samsungu, omejila prodajo več ključnih materialov.

Do tokratne zaostritve pa je prišlo le dan po tem, ko zunanjima ministroma Japonske in Južne Koreje, Taru Koni in Kangu Kyungu Whaji na srečanju v Bangkoku ni uspelo razrešiti napetosti.

Spor med državama je sicer izbruhnil, potem ko je južnokorejsko sodišče japonskim podjetjem, ki so se med drugo svetovno vojno posluževala prisilne delovne sile, naložilo plačilo odškodnine korejskim žrtvam.