Frost, svetovalec ali šerpa novega premierja Borisa Johnsona, se je v sredo srečal s šefinjo kabineta predsednika komisije Claro Martinez Alberola, danes pa še z začasno generalno sekretarko Ilze Juhansone in s Stephanie Riso, tesno sodelavko glavnega pogajalca unije Michela Barnierja.

To so bila uvodna srečanja, ki so običajna, ko pride v Bruselj nov šerpa. Vsaka stran je ponovila svoja stališča. Veselijo se nadaljnjih stikov, je na kratko povzela govorka komisije Mina Andreeva.

Ob tem je izpostavila, da bo priložnost za pogovore na visoki politični ravni, med Johnsonom in Junckerjem, na srečanju skupine G7, ki bo od 24. do 26. avgusta v letoviškem mestu Biarritz na jugozahodu Francije.

Novi britanski pogajalec o brexitu je v minulih dneh unijo opozoril, naj ne podcenjuje Johnsona in naj nikar ne dvomi o zavezanosti te vlade, da 31. oktobra izvede brexit - z dogovorom ali brez njega.

Johnsonova vlada je sicer vzpostavila dva nova odbora za ukvarjanje z brexitom. Prvi je odbor za strategijo o izstopu in ključna vprašanja v povezavi z brexitom, poznan kot XS. Drugi pa je odbor za dnevna vprašanja v povezavi s pripravami na brexit brez dogovora.

Johnsonova vlada poudarja, da si bo energično prizadevala za dogovor o brexitu, a vztraja, da je treba odstraniti irsko varovalo, ki naj bi po tolmačenju unije preprečilo trdo mejo med Irsko in Severno Irsko, a ga Johnson opisuje kot vklenitev Združenega kraljestva v carinsko unijo in notranji trg. EU odločno vztraja pri dogovorjenem ločitvenem sporazumu, ki vključuje tudi irsko varovalo.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je minuli teden v telefonskem pogovoru z Johnsonom ponovil, da je ločitveni sporazum, dogovorjen z bivšo premierko Thereso May, najboljša možnost, a da se je unija pripravljena pogovarjati o spremembi politične izjave o prihodnjih odnosih.

London za priprave na brexit brez dogovora namenja dodatnih 2,3 milijarde evrov

Velika Britanija je za priprave na morebitni brexit brez dogovora namenila dodatnih 2,3 milijarde evrov, s čimer želi zagotoviti, da bo država do konca oktobra pripravljena na izstop iz Evropske unije z dogovorom ali brez njega, je v sredo sporočila britanska vlada.

Britanski finančni minister Sajid Javid je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP podvojil sredstva za pripravo izstopa Velike Britanije iz EU. »92 dni pred izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije je ključno, da okrepimo naše načrte, da bi zagotovili, da bomo pripravljeni,« je dejal Javid. »Želimo dober sporazum, ki bo odpravil nedemokratično varovalo. A če ne bo mogoče doseči dobrega dogovora, bomo morali izstopiti brez njega,« je poudaril.

Vlada novega britanskega premiera Borisa Johnsona, ki je položaj nastopil prejšnji teden, je napovedala, da bo Velika Britanija zapustila EU tudi brez dogovora, če Bruselj ne bo pristal na ponovna pogajanja o sporazumu, ki ga je z njim sklenila Johnsonova predhodnica Theresa May.

Ministri poudarjajo, da je treba odpraviti irsko varovalo, ki naj bi preprečilo trdo mejo med Irsko in Severno Irsko, a ga Johnson opisuje kot vklenitev Združenega kraljestva v carinsko unijo in notranji trg.

Z dodatnimi sredstvi, ki jih bo za priprave na izstop brez dogovora namenil London, bodo financirali informativno kampanjo, nudili pomoč Britancem, ki živijo v tujini, zagotovili oskrbo z zdravili, izboljšali infrastrukturo okrog pristanišč ter zagotovili dodatnih 500 mejnih policistov.