Frost, "šerpa" novega premierja Borisa Johnsona, ki je prevzel položaj pred tednom dni, je v minulih dneh unijo opozoril, naj ne podcenjuje Johnsona in naj nikar ne dvomi o zavezanosti te vlade, da 31. oktobra izvede brexit.

Johnsonova vlada je sicer vzpostavila dva nova odbora. Prvi je odbor za strategijo o izstopu in ključna vprašanja v povezavi z brexitom, poznan kot XS. Drugi pa je odbor za dnevna vprašanja v povezavi s pripravami na brexit brez dogovora.

Johnsonova vlada poudarja, da si bo energično prizadevala za dogovor o brexitu, a vztraja, da je treba odpraviti irsko varovalo, ki naj bi preprečilo trdo mejo med Irsko in Severno Irsko, a ga Johnson opisuje kot vklenitev Združenega kraljestva v carinsko unijo in notranji trg.

EU vztraja pri dogovorjenem sporazumu

EU odločno vztraja pri dogovorjenem ločitvenem sporazumu, ki vključuje tudi irsko varovalo. Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je minuli teden v telefonskem pogovoru z Johnsonom ponovil, da je ločitveni sporazum, dogovorjen z bivšo premierko Thereso May, najboljša možnost, a da se je unija pripravljena pogovarjati o spremembi politične izjave o prihodnjih odnosih.

Juncker in Johnson sta izmenjala številki in se dogovorila, da ostaneta v stiku, a prvega sestanka za zdaj nista dorekla. Juncker je sicer izpostavil, da komisija ostaja na voljo Britaniji v prihodnjih tednih, če se želi pogovarjati.

Johnson v Belfastu tudi o oblikovanju severnoirske vlade

Johnson je danes na obisku na Severnem Irskem, kjer se v okviru prizadevanj za vnovično vzpostavitev severnoirske vlade sestaja s petimi strankami v severnoirskem parlamentu. Zagotovil je, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da se bo to zgodilo. Obisk je začel v torek zvečer z zasebnim srečanjem z vodjo probritanske unionistične stranke DUP Arlene Foster, ki britanski manjšinski konservativni vladi zagotavlja podporo v parlamentu. Vodja DUP je povedala, da sta govorila o tem, da si želita, da bi London z EU dosegel dogovor o brexitu, da pa morata na to biti pripravljena tako Dublin kot Bruselj. "Pomembno je, da se osredotočimo na to, da skušamo doseči dogovor, namesto samo na možnost brez dogovora," je dodala.

Johnson se danes v severnoirskem parlamentu sestaja s tamkajšnjimi strankami, ki se od januarja 2017 ne morejo dogovoriti o oblikovanju polavtonomne vlade. Ob prihodu je dejal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da se bo to zgodilo in da je pri tem pripravljen pomagati strankam.

Te so sicer globoko razdeljene tudi glede usode meje med Republiko Irsko in Severno Irsko po brexitu, kot tudi glede t.i. irskega varovala v izstopnem sporazumu z EU. DUP varovalu odločno nasprotuje, saj bi po njenem prepričanju drugačna obravnava Severne Irske kot ostalih delov Združenega kraljestva lahko odprla pot združitvi Irske.

Vodja irskih republikancev: Ne verjamem, da bo ravnal povsem nepristransko

Johnson se je danes najprej sestal z vodjo irske republikanske stranke Sinn Fein Mary Lou McDonald. Ta je dejala, da mu ne verjame, da bo ravnal povsem nepristransko do vseh strank na Severnem Irskem.

"Ni nam mar, kdo s kom večerja, a je DUP tovrstno politiko doslej izkoriščal za zagotovitev stalnega zanikanja pravic in teptanja stališč večine, ki živi tukaj," je dejala.

Johnson je v Belfast prispel po obisku severne Anglije, Škotske in Walesa v okviru turneje, med katero po nastopu položaja pred tednom dni želi pridobiti podporo za svoja stališča o brexitu in pokazati, da nimajo prav tisti, ki trdijo, da bi država v primeru brexita brez dogovora lahko razpadla.