Palestinci v tem zasedenem območju, ki predstavlja 60 odstotkov Zahodnega brega sicer le stežka dobijo gradbeno dovoljenje. Po drugi strani izraelske oblasti pogosto rušijo nezakonito zgrajene palestinske objekte. Odločitev izraelskih oblasti o gradnji novih stanovanj tudi za Palestince je zato po navedbah tujih tiskovnih agencij neobičajna.

Izraelska vlada je gradnjo novih stanovanj odobrila pred obiskom posebnega ameriškega odposlanca za Bližnji vzhod Jareda Kushnerja v Izraelu in več arabskih državah, predvidenim ta teden. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da bi lahko izraelski premier Benjamin Netanjahu lahko na podlagi te odločitve trdil, da si Izrael prizadeva za rešitev bližnjevzhodnega konflikta.

Kushner, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump zadolžil za pripravo mirovnega načrta za Bližnji vzhod, je napovedal, da bo njegov načrt za mir med Izraelci in Palestinci objavljen junija, a ga doslej še ni predstavil. Načrt naj bi vseboval težke kompromise za obe strani. Tako Palestinci kot ameriški analitiki sicer dvomijo, da bo načrt sprejemljiv za Palestince, saj se je Trump s svojimi potezami doslej vedno postavil na stran Izraela.

Izrael je Zahodni breg okupiral med šestdnevno vojno leta 1967. Na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu trenutno živi več kot 600.000 judovskih naseljencev. Palestinci želijo, da bi bilo to ozemlje v primeru rešitve bližnjevzhodnega konflikta z ustanovitvijo dveh držav del palestinske države.