Kot je še sporočila neimenovana tiskovna predstavnica Downing Streeta, je Johnson glede brexita ponovno dal vedeti, da bo Velika Britanija zapustila EU 31. oktobra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Premier je dejal, da bo vlada v vseh scenarijih ostala neomajno zavezana velikonočnemu sporazumu in na meji ne bo vzpostavila nobenega fizičnega nadzora ali postavila infrastrukture," je še dejala tiskovna predstavnica.

Varadkar je v skladu s sporočilom za javnost iz Dublina ponovil, da je irsko varovalo, ki predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko, neizogibno. Potrdil je tudi, da je EU enotnega mnenja, da za že dosežen dogovor o brexitu ni moč znova začeti pogajanj.

Tako imenovane alternative, kot bi bila elektronska kontrola na meji, bi v prihodnosti lahko nadomestile irsko varovalo, a je potrebno "te zadovoljive možnosti najprej določiti in pojasniti".

Varadkar je Johnsona tudi povabil na obisk Irske, rekoč, da si želi "dolgega in tesnega delovnega odnosa". Oba politika sta se strinjala, da bosta ostala v stiku, so sporočili tako iz Londona kot Dublina.

Velikonočni sporazum je Severni Irski po letih nasilja, ki je zahtevalo okoli 3500 smrtnih žrtev, leta 1998 prinesel mir. Odprava kontrol na meji z Irsko je bil eden od ključnih dejavnikov, ki je zmanjšal napetosti. Po brexitu bo irska meja postala del zunanjih meja EU, kjer se izvaja policijska kontrola.