"Demokracija da, liberalizem ne," je desničarski politik dejal v govoru v okviru poletne politične akademije, ki jo v Baile Tusnadu organizirajo že 30 let. Na dogodku v mestu, v katerem živijo številni Madžari, je Orban leta 2014 prvič predstavil "liberalno demokracijo" kot svoj politični cilj. Zdaj gre za to, da se ta izraz "napolni s pozitivno vsebino," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V zvezi z "nevarnostjo od zunaj" je Orban spomnil na strahove, da bi ob zadnjih menjavah vodilnih mest v EU na položaj prišli kandidati liberalnega ameriškega milijarderja Georgea Sorosa, po rodu z Madžarske. Z "zapletenimi manevri" so se temu izognili in tako preprečili, da bi na položaj prišla "ideološka gverila", je dejal. Izbiro Nemke Ursule von der Leyen za prihodnjo predsednico Evropske komisije pa je komentiral z besedami, da je bil izbran "pragmatičen politik".

»EU dela resne napake«

Orban je opozoril na "resne napake", ki jih je EU v zadnjih petih letih naredila na področju gospodarske in migracijske politike. Evropska komisija mora opustiti migracijsko politiko in ustanoviti svet ministrov za notranje zadeve, ki bo imel ustrezna pooblastila. Prav tako bi se morala komisija vrniti k svoji temeljni vlogi, saj njena naloga ni sprožati politične napade na države članice, je dejal. Namesto migrantov bi morale sredstva EU po njegovih besedah prejemati evropske družine.

V zvezi z izključitvijo svoje stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke (EPP) zaradi do EU sovražnih kampanj je madžarski politik poudaril: "Treba je počakati, dokler se razmere v EPP ne razjasnijo". Skupina se mora po njegovih besedah odločiti, kakšno prihodnost si želi.

Glede na to, da se gospodarska rast v EU upočasnjuje, je Orban v Baile Tusnadu napovedal tudi nov akcijski načrt za izboljšanje konkurenčnosti Madžarske. Njegova gospodarska politika je osredotočena na vzdrževanje gospodarske rasti, ki povprečje EU prekaša za dve odstotni točki. Prvi krog ukrepov je vlada v Budimpešti napovedala junija, med njimi znižanje davkov in odpiranje novih delovnih mest.