Kolumbijec Egan Bernal (Ineos) je novi vodilni na Tour de Franceu. Zaradi hude nevihte s točo, ledu in plazu blata na odseku doline pod Val d'Iserom – na pol poti med prelazom Col de l'Iseran in ciljem v Tignesu – so eno odločilnih alpskih etap prekinili in za končne uporabili čase na gorskem cilju Iseran. Na najvišji točki Toura – 2751 metrov visoko – je mladi Kolumbijec najbolje unovčil visok ritem ekipe Ineos in napad šest kilometrov pod vrhom. Francoz Julian Alaphilippe je v gorah z redkim kisikom zaostajal 2 minuti in 7 sekund ter po odločitvi žirije v kaotičnih razmerah predal rumeno majico, ki jo je nosil trinajst dni.

Agonija francoskega hribolazca Thibauta Pinota

Druga alpska etapa se je končala na najbolj presenetljiv način v moderni zgodovini Toura. Začelo se je z agonijo francoskega hribolazca Thibauta Pinota, ki je odstopil v hudih bolečinah in solzah pred začetkom klancev. Poškodbo mišice s četrtkove etape so v ekipi skrivali, a niti pomoč zdravnikov ni pomagala. Krhki Pinot je bil glede potenciala najbližje francoski zmagi po letu 1985. Na dramo francoskega nesrečnika se ni oziral nihče, karavana je imela divji ritem. Večina je vedela, da bo Iseran ključni za zmago. Ob poskusih ubežnikov je ekipa Ineos v dolgem vzponu narekovala visok ritem, napad lanskega zmagovalca Thomasa in nadrejenega Bernala je skupino z rumeno majico razbil na prafaktorje. Bernal je čez Iseran pripeljal tudi pred ubežniki (Yates, Barguil), minuto pred zasledovalci s Thomasom, Kruijswijkom in Buchmannom ter dve minuti pred osamljenim Alaphilippom. Nihče ni vedel, da bo tam virtualna ciljna črta.

Alaphilippe se je potem na spustu hitro približal skupini s Thomasom. Vse tveganje je bilo zaman. Karavana se je zaradi nemogočih razmer na poti v dolino ustavila. Nekateri med spustom dolgo niso verjeli, da je tekmovalnega dneva konec, saj so do Val d'Isera vozili po suhi cesti. Narava je bila močnejša tudi od enega najbolj dodelanih organizacijskih strojev velikih prireditev. Bernalu etapne zmage na Iseranu niso priznali, so pa obveljale časovne razlike na vrhu prelaza in časovni bonusi za končni vrstni red. Bernal ima tako 48 sekund prednosti pred Alaphilippom, 1:16 pred Thomasom, 1:28 pred Kruijswijkom in 2:37 pred Buchmannom.

Alaphilippe: Premagal me je boljši

Odzivi so bili seveda različni. Julian Alaphilippe je dal z gestami vedeti, da je razočaran, saj bi do Tignesa lahko omilil zaostanek, a se je sprijaznil: »Pričakoval sem. Prehiteli so me boljši hribolazci. Nisem sanjal, da bom zmagal Tour. Ne verjamem, da je še možno znova obleči rumeno majico.« Steven Kruijswijk je bil med spočitimi: »Iseran sem odpeljal še z rezervo.«

Najmlajšemu Bernalu se je smejalo do ušes, rumeno majico so mu podelili, ko je konvoj prišel v Tignes. 22-letni Kolumbijec je s takšno prednostjo in močjo v nogah nezlomljiv v današnji zahtevni zadnji alpski etapi med Albertvillom in Val Thorensom. »Ne glede na situacijo je bila to drzna odločitev ASO,« je odločitev organizatorjev najprej hvalil šef ekipe Ineos Dave Brailsford, ki je z Bernalom tako na poti k sedmi zmagi v osmih letih. »Hitro so ukrepali. Dobro opravljeno delo glede na razmere na cesti. Vse odločitve so bile logične. Odpoved etape bi bila nepoštena, nekje so čas morali izmeriti in Iseran je bil kot naročen. Vsi so vedeli, da bo ta vzpon zelo pomemben, zagotovo pa ne na tak način,« je Brailsford zaključil najbolj neobičajen dan do zmage tik pred Parizom.