Avstralska puščica je švignila mimo vseh v zadnjih 50 metrih. »Ne morem verjeti še drugi zmagi,« je slavje pospremil Caleb Ewan, član belgijske ekipe Lotto Soudal. Zadnji dve leti je bil njegov glavni mentor in vodja Luka Mezgec (Mitchelton Scott). Veliko ga je naučil, predvsem, kako se znajti, če ni pomoči sprinterskega vlaka. »V zaključku se mi zdelo, da imam preslabo pozicijo v koloni za končni sprint. Na ta scenarij sem bil pripravljen in zato začel sprint na vso moč zelo zgodaj. V hudi vročini mi je bilo slabo. Hotel sem že odnehati, a sta v Nimes prišli žena in hčerka, kar me je dodatno motiviralo,« je povedal Ewan. Na splošno za tritedensko dirko velja, da ima ob tako dolgih vsakodnevnih naporih motivacija še toliko večji vpliv. Loči zmagovalce od udeležencev.

Ekipa Bahrain Merida je imela s sprinterjem Sonnyjem Colbrellijem visoke cilje, vendar niti na letečem cilju in niti v Nimesu ni blestel (13. mesto). V »zeleni« razvrstitvi je zdrsnil na tretje mesto za večno zelenim Petrom Saganom in drugim dneva Elio Vivianijem. Jan Tratnik in Matej Mohorič sta veliko vložila v pomoč. Nesebično, čeprav bo danes do Gapa (200 kilometrov) ključen dan za ubežnike njunega kova. Kandidatov bo ogromno. Več razlogov se je nabralo. Teren, tretjina ekip je še brez zmage, zaostanki že za deseterico so ogromni, cilj bo v spustu. »Že takoj po startu bo čutiti kri v ustih,« se peklenskega dneva zaveda Matej Mohorič. Obeta se veliko kombinacij za dobre ekipe, močne noge, pamet, spretnost in srečo.

Čeprav so letos izjemoma obe etapi po dnevu počitka (ti so zaradi spremembe vsakodnevnega ritma naporov eni najbolj zahrbtnih na tritedenskih dirkah) namenili sprinterjem, je bil davek visok. Zaradi vročine so ekipe porabile tudi po 250 bidonov pijače in tono ledu. Žrtev skupinskega padca je bil Jakob Fuglsang, deveti v skupnem seštevku. Letos je sicer statistično najmanj odstopov v zadnjem desetletju. Danec tako najboljše pomladi v karieri zaradi zloma ključnice ne bo mogel prenesti v Francijo. Je eden izmed nesrečnikov Toura. V past skupinskega padca se je ujel tudi branilec rumene majice, Valižan Geraint Thomas (Ineos), a se je hitro pobral. Trdi padci bočno na asfalt skoraj nikoli niso brez posledic, čeprav Thomas ni imel večjih odrgnin. Te malenkosti so lahko tehtnica v odločilnih dneh v gorah od četrtka do sobote. Ekipa Ineos ni neustavljiva. Odsotnost absolutnega vladarja dirke, kot je bil Chris Froome v preteklih letih, je obrnila potek Toura. Mnogi se ne spomnijo izvedbe, da bi bilo vprašanje zmagovalca teden pred koncem tako zapleteno. In ni izključeno, da Julian Alaphilippe ne bo pripravil še kakšnega presenečenja. Teren do Gapa je za kaj takega idealen.