Parlamentarni odbor za evropske zadeve je z osmimi glasovi za in dvema proti podprl kandidaturo Janeza Lenarčiča za evropskega komisarja. »Vesel sem, da je bila opravljena zelo poglobljena razprava o aktualnih izzivih, s katerimi se bo soočala nova komisija, in vesel sem izida glasovanja. To bo več kot solidna popotnica za mojo pot naprej,« je po glasovanju dejal Lenarčič. Podobno je razmišljal premier Marjan Šarec. »Zagotovo je to dobra popotnica in dobra odločitev za Slovenijo. Srečno!« je zadovoljstvo z razpletom na parlamentarnem odboru izrazil na družbenem omrežju. Če bo novoizvoljena predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen Lenarčiča sprejela v komisarsko ekipo, ga jeseni čaka še zaslišanje v evropskem parlamentu.

Proti Lenarčičevi komisarski poti sta danes glasovala le poslanca SD in Levice, predstavniki SDS pa so se vzdržali. Socialni demokrati so izrazili nezadovoljstvo zaradi načina, kako je bil kandidat izbran. Ob tem pa so napovedali, da lahko Lenarčič na komisarskem mestu računa na njihovo sodelovanje.

V Levici pa z Lenarčičevo predstavitvijo niso bili zadovoljni. Izpostavili so, da Evropa potrebuje spremembo načina razmišljanja, te spremembe pa da pri slovenskem kandidatu za komisarja ni zaznati. »Je premalo ambiciozen in premalo odločen za izzive, ki jih prinaša prihodnost EU,« je poudaril Matej T. Vatovec. Prav tako so Lenarčičeva stališča po oceni Levice premalo jasna ter premalo humanitarna in solidarna. Vatovca so med drugim zmotile kandidatove navedbe glede migracij, v katerih je prepoznal tipično sodobno agendo strašenja. »Gre za kandidata, ki bi lahko šel čez štiri dni v tabor na Lepeno ali prihodnji teden k premierju na piknik v Šmarco,« je poudaril poslanec Levice.

Bolj navdušeni nad Lenarčičevo predstavitvijo so bili v SDS. »Večina njegovih stališč je šla v pravo smer in jih tudi mi zagovarjamo, še zlasti glede migracij in azilne politike. Zato smo ga opozorili, da bo moral to verjetno uskladiti z aktualno vlado, saj govori v nasprotju z njenimi stališči. Upam, da ga bodo poslušali,« je dejal vodja poslancev SDS Danijel Krivec. Kot razlog, da Slovenski demokrati Lenarčiča niso podprli, temveč so se pri glasovanju vzdržali, pa je navedel nekorektnosti postopka izbire kandidata, saj opozicija ni bila nič povprašana.

Lenarčič je v današnjim uvodnem nastopu napovedal, da se bo kot komisar, če bo imenovan, zavzemal za enakopravno obravnavo evropskih državljank in državljanov ter za enakopravno obravnavo vseh držav članic. Prav tako se bo zavzemal za dosledno spoštovanje prava Evropske unije, za utrjevanje vladavine prava in vseh vrednot, ki jih ta ščiti. In kaj bo storil, da bi prišlo do uveljavitve arbitražne razsodbe, je zanimalo nekatere poslance. Zadeva je zdaj pred sodiščem in do razsodbe po Lenarčičevi oceni ni primerno, da bi se z njo ukvarjala komisija. Bo pa sam nenehno opozarjal, da je odločitve sodišč treba spoštovati.

Dela odhajajoče komisarke Violete Bulc kandidat za novega komisarja ni želel ocenjevati, ker da za to ni pristojen. Poudaril pa je, da je sam z Bulčevo dobro sodeloval in da se je glede arbitraže angažirala. »Ne v smislu zagovarjanja slovenskih interesov, temveč zagovarjanja evropskih vrednot, kot je vladavina prava.«

Preberite še komentar Predlog za evropskega komisarja: kapitulacija politike

Lenarčič o zavrnitvi Šarčevega nastopa v Bruslju

Na področju migracij se je Lenarčič zavzel za vzpostavitev učinkovite skupne migracijske politike, za okrepitev varovanja zunanjih meja Unije, izboljšanje sodelovanja z državami izvora in tranzita. »Zagotoviti moramo solidarnost pri sprejemanju tistih, ki so upravičeni do mednarodne zaščite. Obenem moramo vzpostaviti učinkovito vračanje tistih, ki do nje niso upravičeni. Predvsem pa moramo bolje skrbeti za odpravljanje temeljnih vzrokov za migracije,« je poudaril.

Ali je Lenarčič res svetoval premierju Šarcu, naj ne nagovori evropskih poslancev, je zanimalo predstavnike SDS. Njegov odgovor se je glasil, da predsedniku vlade ni svetoval, kaj naj naredi, ga je pa opozoril, da je vrsta premierjev o prihodnosti Evropske unije v evropskem parlamentu govorila pred prazno dvorano. »Čutil sem se dolžnega povedati, da mi ne bi predsednik vlade potem očital, zakaj ga nisem opozoril,« je dejal Lenarčič.

O konkretnih nalogah, ki jih bo opravljal v primeru zasedbe komisarskega mesta, Lenarčič danes še ni mogel govoriti. To bo lahko storil šele, ko bo znana odločitev predsednice komisije o razdelitvi resorjev. Je pa v pogovoru z novinarji po seji parlamentarnega odbora kot resorje, ki se mu zdijo za Slovenijo zanimivi, navedel okolje, digitalizacijo, raziskave, regionalno politiko, širitev in zunanjo trgovino. »Razdelitev resorjev je proces, ki bo še nekaj časa trajal, noben resor pa ni zanič,« je dodal.

V stranko ne bo vstopil

Ambicijo von der Leynove, da bi bila evropska komisija spolno uravnotežena, Lenarčič sicer podpira. Je pa spomnil, da je bila Slovenija pred petimi leti ena od držav, ki so reševale Junckerjevo zavezo, da bo v komisiji tretjina komisark. »Ni prav, da bi si za uveljavitev enakopravnosti spolov prizadevale vedno iste države,« je izpostavil. Kritičen je bil do zahteve po demokratični legitimnosti, ki jo vztrajno izpostavljajo Socialni demokrati. »Zahtevati, da mora biti komisar nekdo, ki je bil izvoljen v evropski parlament, je enako, kot če bi zahtevali, da nekdo, ki je bil izvoljen v evropski parlament, ne sme biti komisar. Oboje je enako narobe.« Ob tem je Lenarčič izpostavil, da lizbonska pogodba za zasedbo komisarskega mesta določa (zgolj) tri pogoje: splošno usposobljenost, zavzetost za Evropo in neodvisnost. Vse tri pa da on izpolnjuje.

Nekateri poslanci so danes izražali nezadovoljstvo, ker se pri izbiranju kandidata za komisarja vztrajno navaja potreba po njegovi apolitičnosti. »Apolitičnost je zelo čudna zadeva. To je tako, kot če bi naročili kavo brez kofeina ali vino brez alkohola. Zavedati se moramo, da je evropska komisija organ, ki je politične narave,« je poudaril poslanec SMC Gregor Perič. Se bo torej Lenarčič kot komisar pridružil kakšni politični stranki oziroma kateri od evropskih političnih družin, ga je zanimalo. Odgovor kandidata za komisarja se je glasil, da ni član nobene stranke in da se v stranko tudi ne namerava vključiti. Se pa namerava udeleževati pogovorov oziroma sestankov politične skupine v Bruslju in Strassbourgu, ki se jih bo udeleževal tudi predsednik slovenske vlade. Ob tem pa ni izrecno navedel niti politične družine Alde, v katero sodi Šarčeva LMŠ, niti ni izpostavil imena aktualnega premierja. Lenarčičev odgovor je torej mogoče razumeti tudi kot napoved, da se bo udeleževal sestankov tiste evropske politične družine, v katero bodo sodili premierji, ki bodo na čelu slovenske vlade v času njegovega komisarskega mandata.