Italijanski premier Giuseppe Conte, ki je v vladi podrejen voditeljema obeh vladnih strank, Lige in Gibanja petih zvezd, je danes govoril v senatu na seji, namenjeni obtožbam, da je skrajno desna Liga, ki jo vodi Matteo Salvini, poskušala priti do 60 milijonov evrov v Rusiji za volilno kampanjo pred majskimi evropskimi volitvami, o čemer je tožilstvo v Milanu začelo preiskavo. Premier pa seveda ni napadel Salvinija, danes daleč najmočnejšega italijanskega politika, saj bi s tem oslabil in ogrozil svojo vlado, ampak ga je branil.

Salvini je danes v Helsinkih sodeloval na sestanku notranjih ministrov EU. Pred tem je zanikal, da bi njegova stranka dobivala denar iz Rusije, zadeve pa ni podrobneje komentiral. Dobro ve, da je njegovim volilcem malo mar za obtožbe, da je trojanski konj Rusije. Prav tako se zaveda, da bi mu nastop na sredini seji senata lahko škodoval. Odsotni so bili tudi številni senatorji Gibanja petih zvezd – iz protesta, ker ni bilo Salvinija, da bi odgovarjal na vprašanja, in pa ker premier Conte popušča Salviniju tudi pri gradnji hitre železnice med Torinom in Lyonom.

Tajni sestanek v Moskvi

Pred več meseci so časopisi pisali, da so se 18. oktobra 2018 trije Salvinijevi odposlanci v hotelu Metropol v Moskvi srečali s tremi odposlanci Kremlja. Ruske dobave naftnih derivatov Italiji bi Ligi omogočile, da bi prek provizij prišla do 60 milijonov evrov za volilno kampanjo pred evropskimi volitvami. Vendar za zdaj ni dokazov, da bi obe strani tako nezakonito financiranje Lige iz tujine tudi speljali.

Pred dvema tednoma pa je ameriška spletna stran BuzzFeed objavila enourne tonske posnetke teh pogovorov. Med drugimi je slišati Gianluco Savoinija, ki je tesen Salvinijev sodelavec, kako v hotelu Metropol Putinovim odposlancem reče, da hoče voditelj Lige skupaj z drugimi skrajnimi desničarji, kot sta Marine Le Pen in Viktor Orban, spremeniti Evropo.

Za ligo 38 odstotkov

Ne bi bilo prvič, da bi Rusija finančno pomagala neki skrajno desni stranki v EU. V Franciji je Nacionalna fronta leta 2014 tako dobila »posojilo« v višini devet milijonov evrov od neke ruske banke. Rusija naj bi s podobno vsoto pred usodnim referendumom financirala kampanjo za brexit. Znana je tudi povezava med Kremljem in nekaterimi poslanci iz Alternative za Nemčijo. Najbolj spektakularen je bil videoposnetek, ki kaže voditelja skrajno desne Svobodnjaške stranke Heinz-Christiana Stracheja, kako se pogaja o nezakonitem ruskem financiranju svoje stranke. Še vedno ni znano, kdo mu je nastavil past in ali je sploh bil vpleten kak Rus.

Italijani pa se požvižgajo na obtožbe, da je Salvini dobival denar od Putina. Po zadnji anketi Ligo podpira že 38 odstotkov volilcev, medtem ko je Gibanje petih zvezd padlo na 17 odstotkov.