Ni jasno, ali obstaja kvalificirana večina za suši dogovor iz Osake, po katerem naj bi predsednik Evropske komisije postal vodilni kandidat socialistov Frans Timmermans, je dejal Conte.

Še vedno je težaven tudi sam koncept spitzenkandidatov, po katerem naj bi predsednik komisije postal vodilni kandidat ene od evropskih strank za volitve. »Zdi se težko, da bi se držali le tega merila,« je dejal italijanski premier.

Conte po tej maratonski nočni seji ne izključuje še enega izrednega vrha. Neuradno se je čez noč omenjala možnost, da bi lahko bil še en vrh sredi julija, ko bo tudi drugo julijsko zasedanja Evropskega parlamenta.

Voditelji so po vrsti posvetovanj v različnih sestavah sedaj vendarle začeli skupni zajtrk, ki je bil napovedan že za 7. uro, nato pa preložen za pol ure.

Napoveduje se glasovanje o nekoliko spremenjenem svežnju iz Osake, o katerem naj bi se bila ob robu vrha skupine G20 dogovorila nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Po prvotnem suši dogovoru naj bi Timmermans postal šef komisije, vodilni kandidat konservativcev Manfred Weber pa predsednik Evropskega parlamenta za poln petletni mandat. Konservativci naj bi dobili še visoki zunanjepolitični položaj, liberalci pa položaj predsednika Evropskega sveta.

A ob začetku vrha se je izkazalo, da predlog Merklove nima podpore konservativnih voditeljev iz Hrvaške, Irske, Latvije in Romunije. Govori se o uporu mlajše generacije konservativnih voditeljev proti Merklovi. Ti naj bi zahtevali položaj predsednika Evropskega sveta, ki pa ga želijo tudi liberalci.

Po neuradnih navedbah je vse še odprto, možnosti za kompromis o svežnju danes naj ne bi bile zelo velike.