Ameriška politika bo danes priča še enemu televizijskemu spektaklu s prenosom predvidoma šestih ur kongresnega zaslišanja Roberta Muellerja, posebnega preiskovalca ruskega vpletanja v ameriške volitve in sodelovanja Trumpove kampanje z Moskvo. Zaslišanju Muellerja pred odboroma predstavniškega doma za pravosodje in za obveščevalno dejavnost pripisujejo velik pomen zlasti demokrati, saj ga vidijo kot zadnjo priložnost, da z izsledki preiskave obremenijo predsednika Donalda Trumpa. Kolikšno težo mu pripisujejo, kaže tudi podatek, da so člani odborov v preteklih dneh vadili zaslišanje na nekom, ki je igral vlogo Muellerja.

Mnoga vprašanja demokratov

Mueller je v 448 strani dolgem poročilu o dve leta trajajoči preiskavi, ki je bilo objavljeno aprila, potegnil dva ključna zaključka. Najprej, da ni našel dokazov o dogovoru Trumpove kampanje z Rusi o predvolilnem sodelovanju. Nato pa je zapisal, da ne more ne potrditi ne ovreči sumov, da je Trump oviral preiskavo, kar bi bilo kaznivo dejanje. Za takšno dikcijo se je odločil zato, ker predsednika po mnenju vladne pravne službe ni mogoče obtožiti za kaznivo dejanje.

To slednje bo daleč najbolj zanimalo demokrate, namreč, ali bi Mueller obtožil Trumpa, če tega mnenja ne bi bilo oziroma če bi šlo za nekoga brez predsedniških pooblastil. Zanimalo jih bo tudi, ali je predsednika res opral vseh obtožb, kot trdita Trump in njegov pravosodni minister William Barr. Morda bo demokrate zanimalo tudi, ali ugotovitve zadoščajo za začetek postopka za odstavitev Trumpa, kar pa je političen, ne sodni proces, za katerega se že nekaj časa ogreva del demokratov. Zanimalo jih bo bržkone tudi, zakaj ni vztrajal pri osebnem zaslišanju Trumpa.

Zaslišanje proti svoji volji

Vendar pa konkretnih odgovorov na ta vprašanja od Muellerja verjetno ne bodo dobili. Posebni preiskovalec prihaja na zaslišanje proti svoji volji in si ga ni želel, saj ves čas poudarja, da »poročilo govori samo zase«. Muellerja imajo v Washingtonu za profesionalca, ki hoče biti nad politiko, zato je težko verjeti, da bi iz njega izbezali kakšno bistveno novo informacijo. Mueller ves čas pravi, da na zaslišanju ne bo govoril drugega kot tisto, kar piše v poročilu, enako pa mu je ukazalo tudi pravosodno ministrstvo.

Polovico zaslišanja bodo vprašanja seveda postavljali republikanski kongresniki, ki se bodo Muellerja lotili drugače in so prav tako vadili za današnje nastope. Zanimalo jih verjetno bo, kakšno vlogo je v preiskavi imel razvpiti dosje o Trumpu, ki ga je spisal bivši britanski obveščevalec Christopher Steele in v katerem so zapisane za Trumpa zelo obremenjujoče trditve. Preiskavo, na podlagi katere je nastal, so naročili demokrati. Republikance pa bo tudi zanimalo, zakaj je imel Mueller v ekipi preiskovalcev večinoma takšne, ki so privilegirano naklonjeni demokratom, med njimi agenta FBI, ki si je s kolegico izmenjeval protitrumpovska sporočila. Ko je Mueller za to izvedel, ga je umaknil.