Po konservativnem Wall Street Journalu je tudi New York Times, ki je navedel neimenovane ameriške predstavnike, v ponedeljek poročal, da je Morrisona za pomoč pri preiskavi, katere cilj je diskreditacija Muellerjeve preiskave, Trump zaprosil v nedavnem telefonskem pogovoru.

Tiskovni predstavnik avstralske vlade je danes potrdil, da je Trump omenjeno prosil Morrisona. Ob tem je poudaril, da "je bila Avstralija vedno pripravljena pomagati in sodelovati v prizadevanjih za osvetlitev zadev, glede katerih potekajo preiskave". "Premier je to pripravljenost znova potrdil tudi v pogovoru s predsednikom," je dodal.

Bela hiša omejila dostop do prepisa telefonskega pogovora

New York Times je tudi poročal, da je Bela hiša omejila dostop do prepisa tega telefonskega pogovora, tako kot v primeru spornega julijskega telefonskega pogovora Trumpa z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. V tem pogovoru je Trump Zelenskega prosil za preiskavo sina njegovega potencialnega demokratskega tekmeca na predsedniških volitvah leta 2020 Josepha Bidna, kar je privedlo do začetka preiskave v okviru postopka odstavitve Trumpa v predstavniškem domu kongresa.

Washington Post je medtem poročal, da je imel ameriški pravosodni minister William Barr v tujini več srečanj s tujimi obveščevalci v prizadevanjih, da bi spodkopal ugotovitev ameriških obveščevalcev, da je Rusija z vmešavanjem v volitve leta 2016 pomagala Trumpu do zmage.

Ob avstralskem voditelju se je Barr srečal tudi z britanskimi obveščevalci, minuli teden pa je bil v Italiji skupaj z zveznim tožilcem Johnom Durhamom, ki preiskuje, kako in zakaj se je začela preiskava Trumpove kampanje in ali so bila pri tem upoštevana vsa pravila. Tudi Rim sta zaprosila za pomoč pri preiskavi Muellerjeve preiskave, je poročal časnik.

Za preiskavo sta sicer pomembna tako Avstralija kot Velika Britanija, saj je FBI julija 2016 prvotno preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve uvedel po tem, ko je dobil namig avstralskega diplomata v Veliki Britaniji o srečanju ljudi, povezanih z ruskimi obveščevalci, s predstavniki Trumpove kampanje.

Barrova vpletenost v preiskavo Durhama je že vzbudila vprašanja, ali ne gre za strankarsko politično preiskavo. Pravosodno ministrstvo je stopilo v bran stikom v tujini, češ da Durham na ta način zbira podatke, vloga Barra pa je, da mu pomaga vzpostaviti stike.