Dvainšestdeset tovornih vozil in devet avtobusov so danes v nekajurnem nadzoru na gorenjski avtocesti na Torovem ustavili policisti: ugotovili so, da so trije vozniki prekoračili čas trajanja vožnje, dva nista imela dovolj počitka, štirje so vozili prehitro, eno vozilo pa ni bilo tehnično brezhibno. Eden od voznikov tovornjakov je bil celo pod vplivom alkohola. Namerili so mu 0,56 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, torej več kot 1,1 promila, je sporočil Bojan Kos s PU Kranj.

Policisti so skupaj s finančno upravo in prometnim inšpektoratom opravljali nadzor v okviru drugega dela nacionalne preventivne akcije Agencije za varnost prometa in policije, ki bo potekal vse do nedelje. Prvi del so izvedli že februarja. Pozorni so predvsem na najpogostejše kršitve voznikov tovornjakov in avtobusov, med katere sodijo tehnična oporečnost vozil, prekoračitev hitrosti, nepravilno pripet tovor, neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov ter manipulacije in goljufije pri uporabi tahografov.

Vzrok za akcijo je jasen: v letošnjem prvem polletju so med vozniki tovornjakov našteli že 19.784 kršitev prometnih predpisov, 27 odstotkov več kot lani. Med vozniki avtobusov jih je bilo 633, 29 odstotkov več v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Na srečo je bilo nesreč z udeležbo tovornjakov devet odstotkov manj (letos 1255, lani pa 1377). Povzročili so 811 nezgod (lani 905), v katerih so umrli štirje ljudje (lani dva več), 15 je bilo hudo poškodovanih, lažje pa 179. Umrla sta dva voznika tovornjaka, sedem jih je bilo hudo in 63 lažje ranjenih. Tuji tovornjakarji so povzročili 42 odstotkov nezgod.

Za stalni nadzor na kritičnih točkah

V petletnem obdobju (2014–2018) je zaradi voznikov tovornjakov umrlo 21 pešcev in 17 potnikov v vozilih. Med tovornjakarji je bilo v tem času 13 smrtnih žrtev, največ lani, pet. Je pa število umrlih voznikov tovornjakov od leta 2014 naraščalo. Večino prometnih nesreč voznikov tovornjakov povzročijo domači vozniki, se pa povečuje delež tujih: predlani je znašal 36 odstotkov, lani že 40. Lani je pet od 14 žrtev nesreč, v katere so bili vpleteni tovornjakarji, umrlo zaradi tujega voznika.

Kar zadeva voznike avtobusov, so bili letos udeleženi v 169 nesrečah, sami so jih povzročili 70 (41 odstotkov). Ena je bila smrtna, umrl pa je ravno voznik avtobusa. Hudo poškodovanih v teh nezgodah ni bilo, 25 pa jih je bilo lažje ranjenih.

V prvem, februarskem delu nadzora so policisti pregledali 2337 avtobusov in 4666 tovornjakov. Pri prvih so ugotovili 27 nepravilnosti, pri drugih pa 562. Največ je bilo kršitev hitrosti (126), veliko preobremenjenosti vozil (105), neuporabe varnostnega pasu (104), nepravilno zavarovanega tovora (80), nezadovoljive tehnične brezhibnosti vozil (34) ter neupoštevanja obveznih počitkov in odmorov voznikov (21). Ker tranzitni promet narašča, s tem pa tudi možnost nastanka nesreč, si Agencija za varnost prometa v sodelovanju z ministrstvoma za infrastrukturo in notranje zadeve ter Darsom prizadeva vzpostaviti stalni nadzor nad tovornimi vozili, avtobusi in tudi kombiji na vseh štirih vstopnih točkah v državo ter na celotnem avtocestnem omrežju.