Obe ministrstvi sta februarja začeli pilotno uvajati novi sistem v Centru za socialno delo Zasavje, nato pa so ga postopno dobili vsi centri, je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Po njenih besedah bo ključno, da bo sistem v avgustu in septembru, ko centri dobijo največ vlog za pravice iz javnih sredstev, deloval dobro in da bodo centri čim hitreje reševali vloge.

Ob vprašanju, ali jeseni potemtakem ne bo zaostankov pri reševanju vlog, pa je povedala, da je poleg novega informacijskega sistema pripravljenih več operativnih in kadrovskih ukrepov. Javnosti jih bodo predstavili na novinarski konferenci prihodnji teden, je napovedala.

Junija delali hitreje

Uspešna uvedba sistema na centrih je pozitivno sporočilo, da državna uprava lahko izvede takšen projekt in da lahko sodeluje, je izpostavil minister za javno upravo Rudi Medved. Zavrnil je očitke, da bo novi sistem le še podaljšal postopke. Po uvedbi novega sistema v prvi polovici centrov v maju je bilo namreč evidentiranih 106.986 prejetih in izdanih dokumentov, ob zaključku uvedbe junija pa 364.915. To je trikrat več, je opozoril.

Z uvajanjem novega sistema bodo nadaljevali v okviru samega ministrstva za javno upravo, potem pa bodo prešli na upravne enote. »Tako bomo postopno informatizirali celotno državno upravo,« je napovedal.