Nogometaše Olimpije že na tretji uradni tekmi nove sezone čaka trenutek resnice. Ljubljančani se bodo pozno popoldne v Rigi potegovali za nadaljevanje evropske sezone in lovili zaostanek z uvodnega obračuna v Stožicah. Skromni latvijski predstavnik Rigas ima prednost s 3:2, zato Olimpiji za napredovanje ugajajo izidi 2:0, 3:1, 4:3… Bo moštvo kos pritisku?

Slovenski pokalni prvaki se bodo poskušali izogniti blamaži z izpadom že na prvi mednarodni oviri. Tekma v Latviji bo pokazala, kaj se je Olimpija naučila od poraza v Stožicah, kjer ni imela pripravljenega resnega načrta, kako zlomiti slabšega nasprotnika. Za brezglavo igro brez obrambe je bila kaznovana z grenkim porazom, ki je spomnil na minule neposrečene evropske izkušnje, ko je Olimpija praviloma še pred avgustom ostala praznih rok na mednarodnem odru. Zmagovalca dvoboja v naslednjem izzivu kvalifikacij za ligo Evropa čaka Malatyaspor, ki je sezono v turškem prvenstvu končal na petem mestu. O potniku v drugi krog bo danes med drugim odločala psihološka priprava, popravni izpit pa ne čaka samo igralcev Olimpije, ampak tudi trenerja Safeta Hadžića, ki napoveduje popoln napad na vrata Rigasa.

»V Rigo potujemo z željo, da se uvrstimo v drugi krog. Na prvi tekmi smo imeli tudi nekaj smole. Morda se nam tokrat nasmehne sreča, saj potrebujemo zmago z dvema goloma razlike. Zagotovo smo kakovostnejše moštvo, a nas čaka zahtevna naloga, saj je vedno težko premagati ekipo, ki se brani z bunkerjem,« je razložil Safet Hadžić, ki ga je pomirila prvenstvena premiera z novincem v prvi ligi Bravom (2:0). Hadžić predvidoma ne bo menjal zmagovite začetne enajsterice, kar pomeni, da bo v napadu začel Ante Vukušić, medtem ko bo višji Rok Kidrič čakal na priložnost s klopi. »Vukušić igra bolj ofenzivno kot Kidrič. Ker lovimo rezultat, moramo tvegati z napadalno igro, a ob tem ne smemo pozabiti na obrambo. Ker smo se v Stožicah preveč odprli, smo prejeli tri gole. Pričakujem, da se bo Rigas na povratni tekmi še bolj zaprl pred svoja vrata, kar pomeni, da bomo morali hitro reagirati in vztrajno iskati luknje v latvijski obrambi,« je taktični načrt razkril Hadžić.

Odkar se predsednik kluba Milan Mandarić pripravlja na slovo od Stožic, se v klubu na vsakem koraku čuti varčevalni program. Ljubljančani so na sedemurno pot v Rigo odpotovali kar z redno letalsko povezavo z vmesnim postankom v Münchnu. Olimpija je na evropsko gostovanje poslala skromno delegacijo, ki jo v prvih vrstah predstavljata generalni sekretar Blaž Seretinek in tehnični vodja Boštjan Gasser. V Ljubljani sta ostala oba predstavnika iz službe za odnose z javnostmi, Milan Mandarić pa je moral po zagotovilih iz kluba na zdravniški pregled onstran meja.