Evropska premiera v uvodnem krogu kvalifikacij za nastop na evropskih pokalih se je od slovenske četverice uspešno končala le za Maribor in Domžale, ki so si v gosteh priborili prednost pred povratnima tekmama čez teden dni. Vijolični so bili prepričljivi na Islandiji, Domžale pa so komajda ujele zmago na Malti. Olimpija je razočarala in na domačem stadionu presenetljivo izgubila z Rigasom, zato znova kaže, da bodo Ljubljančani hitro sklenili evropsko avanturo. Mura ima po porazu v Hajfi zelo malo možnosti za napredovanje.

Ljubljančani pozabili na obrambo

Olimpija se je v prvem polčasu v počasnem ritmu mučila z latvijskim predstavnikom Rigasom, ki se je ob pomanjkanju individualne kakovosti izkazal z organizirano in potrpežljivo igro. Ljubljančani so ob nepazljivosti štoperskega para Bagnack-Šme izzivali nesrečo in gostom ponudili izraziti priložnosti, vendar je oba strela ukrotil kapetan Vidmar. Olimpija je poskušala na vse načine prebiti zgoščeno latvijsko obrambo, a se je ob pomanjkanju ideje v zvezni vrsti in napadu vedno ustavila pred kazenskim prostorom. Čeprav gostujoči vratar ni imel skoraj nobenega dela, se je vseeno znašel na udaru navijačev, ko je zavlačeval ob izvajanju prostih strelov in se celo spuščal v prepir z občinstvom. Dodajmo, da je bila Olimpija prikrajšana za enajstmetrovko, ko je švicarski sodnik Schnyder spregledal očiten prekršek nad Čekičijem in ljubljanskemu vezistu pokazal rumeni karton za simuliranje.

Okoli 4000 navijačev je obnemelo na začetku drugega polčasa, ko je Šme ob nenevarni podaji iz kota odrinil nasprotnika in zakrivil enajstmetrovko. Rigas je izkoristil darilo slovenskih podprvakov in se po vodstvu z vsemi nogometaši zaprl na svojo polovico igrišča. Olimpija je pod pritiskom zaigrala odločneje in začela hitreje kombinirati pred nasprotnikovimi vrati, a žoga nikakor ni hotela v mrežo. Ko je že kazalo, da bodo gostje ubranili vse ljubljanske napade, je branilec Boakye z evrogolom v levi zgornji kot latvijskega gola naposled kronal pobudo gostiteljev. To je bila napoved viharnega zaključka, v katerem se Ljubljančani nikakor niso znašli. Ko so vsi pričakovali zaključni juriš Olimpije na zmago, je Rigas znova povedel po nevarnem predložku s prostega strela, Ljubljančani pa so prek Menala hitro izenačili. V sedemminutnem podaljšku so vse stavili v napad in pozabili na obrambo, kar je Rigas izkoristil z zmagovitim zadetkom po hitrem protinapadu.

Trener Olimpije Safet Hadžić je bil poparjen po porazu: »Imeli smo smolo, ker smo dobili prepoceni zadetke. Skoraj vsaka žoga je končala v naši mreži. Težko je bilo prebijati bunker, a bi morali boljše reagirati tudi sami v zaključku akcij. Sodnik je imel različne kriterije za enajstmetrovke. Veliko smo tvegali in bili kaznovani. Ko si pod pritiskom, se dogajajo napake. Na domačem stadionu si ne bi smeli privoščiti treh prejetih zadetkov.«

Zmaga Domžal s slabim vtisom, poraz Mure s pogojnikom

Nogometaši Domžal so evropsko sezono odprli z zmago na Malti proti Balzanu. Zanjo so se morali potruditi nad pričakovanji, pa čeprav so v obračun krenili obetavno. Na račun nespretnega domačega vezista, ki je v kazenskem prostoru podrl Slobodana Vuka, je z rutiniranim strelom v levi vratarjev kot najstrožjo kazen uspešno izvedel Senijad Ibričić in Domžale po le petih minutah popeljal v vodstvo. Pobuda in še nekaj poskusov proti nasprotnikovim vratom v nadaljevanju je nakazovalo na lahko zmago gostov.

Nemara so podobno razmišljali tudi v domžalskih vrstah. Njihova agresivnost je izginila, igra je postala bolj ležerna, Balzan pa vse nevarnejši. Malteški prvoligaš je namreč skozi ves prvi polčas napadal po desni strani, za vztrajnost pa bil v razmaku šestih minut nagrajen z dvema zadetkoma iz le treh poskusov in vodstvom z 2:1. Zadetek Vuka in izenačenje na 2:2 je igralcem Domžal vlil upanje na zasuk, a so se njihove glave že kmalu znova povesile, ko je pri gostiteljih dve asistenci z zadetkom nadgradil Alfred Effiong. Da se slovenski prvoligaš v domovino le ni vrnil razočaran, sta z zadetkoma za neprepričljivo zmago in končnih 4:3 poskrbela Gregor Sikošek in Matej Podlogar.

Štiri minute pa so bile vse, kar je potreboval Maccabi, da je Muro naposled premagal, ne pa tudi zlomil. Trener Ante Šimundža je imel prav, ko je rekel, da bi bilo branjenje v Haifi smrtna obsodba. Mura se proti Maccabiju danes ni obsodila na smrt. Vsaj ne sama. Dobro uro ni le zdržala, temveč tudi tekmovala do te mere, da se v že vnaprej dobro obiskano Fazanerijo vrača s pogojnikom. Kaj bi bilo, če bi Amadej Maroša v prvem in Andrija Bubnjar v drugem delu izkoristila svoji veliki priložnosti?

Toda realen odgovor je vseeno dal padec v igri črno-belih, kar je Maccabi zlagoma izkoristil, ko je vstopil Mohamed Avad. Maccabi je sicer nadziral potek srečanja, lažje kreiral in nadziral žogo ter z golo individualno kvaliteto nato pritisnil zlasti za prvi gol in nato prek razpoloženega rezervista Avada zabil še drugega, vendar Mura ni bila obsojena na bunker. Premeteno je čakala na svoje trenutke in ko jih je dočakala, je lahko nato obžalovala, da jih ni izkoristila. Če je Šimundža verjel, da ima Mura možnosti zaradi dveh tekem, bi vseeno Mura iz Haife lahko izvlekla več.

Maribor: tri za Hotićevo vrsto

Postavili so se v vrsto. In zazibali. Novorojencu Dina Hotića na čast. Malo pa tudi sebi. Ko je Maribor po kombinatorni akciji prek Hotića zabil drugi gol Valurju (0:3), je poskočil še trener Darko Milanič. Od veselja. S prvim golom, ko je Špiro Peričić po podaji vsestranskega Roka Kronavetra zabil z glavo, so sprva neugodne Islandce načeli z njihovo mero. Drugi gol je nato pokazal ne samo na razliko med kontinentalno-balkanskim ter otoško-skandinavskim principom. Pokazal je tudi na razliko med lanskim in letošnjim Mariborom. Da je padel še tretji. Ko je Kronaveter po dveh asistencah pospravil mimo Hannesa Halldorssona še enajstmetrovko.

Ko je Zlatko Zahović ocenil, da je Valur še stopničko, dve višje od FH, ki ga je Maribor izločil pred dvema letoma na poti do tretje lige prvakov, bi lahko enako pristavil tudi za svoje moštvo. »Res smo lahko zadovoljni s tem, kako so fantje odigrali in tudi odgarali. Šlo je za specifično, zahtevno tekmo zaradi podlage in razmer, a je bila njihova mentalna priprava odlična. Zato tudi tako visoka zmaga,« je ocenil Darko Milanič. Umetna trava, ki so jo Islandci povrhu še zalivali, ni dala nobene prednosti Valurju, povite noge so imeli eni in drugi. Valur je sicer imel tri resne priložnosti, da bi kaznoval omahljivo obrambo Maribora. »Začetek tekme je pokazal, da je lahko nasprotnik nevaren iz prekinitev in drugih žog, ampak smo se odločili, da jih bomo sprehajali in utrudili z igro v širino, kar nam je uspelo,« je veselilo Milaniča.