»Bolj ali manj bo mogoče o tem razpravljati po oblikovanju nove ukrajinske vlade po volitvah,« je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass glede novega kroga mirovnih pogajanj danes dejal Putin.

Njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je nato ruskim medijem povedal, da je imel Putin danes prvi stik z Zelenskim, ki je položaj nastopil 20. maja. Po telefonu sta se na pobudo Kijeva pogovarjala o rešitvi ukrajinskega konflikta in skupnih prizadevanjih za medsebojno vrnitev zaprtih oseb. Dogovorila sta se za nadaljevanje teh prizadevanj na ravni strokovnjakov, poroča Tass.

Predsednika sta tudi govorila o možnosti nadaljnjih stikov v okviru normandijskega formata, je dodal Peskov. Tass je ob tem poudaril, da Putin in Zelenski do danes nista imela nobenega stika, ne pisnega, ne telefonskega in ne osebnega.

Zelenski pozval k novim pogajanjem

Zelenski je pred začetkom vrha EU-Ukrajina v začetku tega tedna v video sporočilu Putina pozval k novemu krog mirovnih pogajanj v Minsku. Predlagal je, da bi v pogovorih sodelovali tudi voditelji ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Francije in Belorusije. Belorusija je predlog pozdravila.

Zelenski si je za enega ključnih ciljev svojega mandata zadal rešitev konflikta na vzhodu Ukrajine, kjer se že pet let spopadajo ukrajinske sile in proruski separatisti. V konfliktu je bilo ubitih že okoli 13.000 ljudi. Rusija zanika neposredno vpletenost v konflikt, na pogovorih pa zastopa separatiste.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je na vrhu EU-Ukrajina ponovil stališče, da EU ne bo priznala nezakonite ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim ter da bodo sankcije proti Rusiji ostale v veljavi, dokler ne bo sporazum iz Minska v celoti uveljavljen.