Danes so na kraju železniške nesreče, v kateri je iz vagonov izteklo okoli 10.000 litrov kerozina, položili zaščitne folije. Te bi morale v primeru pronicanja vode iz stropa ali stene predora na kraju železniške nesreče, na razdalji 50 metrov na vsako stran od onesnaženega odseka, zagotoviti da se voda zajame in odvede iz predora.

Zajc je ob ogledu del v predoru poudaril, da je zanje najbolj pomembno, da se izvedejo vsi možni ukrepi, ki bi preprečili, da kerozin pride do vodnega vira Rižane. Današnji ukrep je sicer eden od tistih, ki ga je naložila agencija za okolje.

»Poleg tega izvajamo monitoring v okoliških vodnjakih in smo pripravljeni, da če tam zaznamo kerozin, da takoj začnemo s črpanjem na površini,« je dodal minister. Glavni namen je po Zajčevih besedah sicer čim prej ujeti čim več kerozina, ki je iztekel in ni bil izkopan z onesnaženim materialom,in to še preden pride do vodnega vira.

Zajc meni, da bodo ukrepi zadostovali za to, da ne pride do ekološke katastrofe. Če bo kerozin vseeno prišel do vodnega vira, pa bo treba črpanje vode v tistem delu zaustaviti in poskrbeti za druge vodne vire. Kot je pojasnil, za zdaj so možne vse rešitve, od dovoza vode do povečanja dotoka iz drugih virov.

Glede iskanja dolgoročne rešitve za vodooskrbo slovenske Istre je Zajc ocenil, da se je v preteklosti na tem delalo prepočasi. Glede na to, da se je vodstvo koprske in drugih občin medtem zamenjalo, minister upa, da bodo lahko našli rešitev, s katero se bodo vsi strinjali in ki bo tudi izvedljiva. Zajc se namerava tudi udeležiti petkove skupne seje štirih občinskih svetov obalnih občin, ki je sklicana prav v zvezi z omenjeno problematiko.

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je pojasnil, da bodo rezultati analize zemljin glede količine izkopanega kerozina znani predvidoma prihodnji teden. Sicer pa je prepričan, da bo danes nameščena membrana zadostna zaščita. Še v tem mesecu bodo sicer še dodatno zaščitili tla pred morebitnim pronicanjem kerozina, saj bodo poleg zaščitne folije pod tiri namestili še eno na oboku predora.

Poleg tega bodo v naslednji fazi zamenjali začasne tire, preučili pa bodo tudi možnost za izkop kerozina iz zemljine na večjih globinah, tam do 20 ali celo 30 metrov globoko, je dodal Mes.

Koprski župan Aleš Bržan je povedal, da je zadovoljen z vsakim ukrepom, ki preprečuje, da bi kerozin prišel v vodo. »Ta ukrep do definitivno preprečuje,« je ocenil. Za petek je Bržan sicer sklical skupno sejo koprskega, piranskega, izolskega in ankaranskega občinskega sveta z namenom, da informirajo svetnike in da se sprejme jasne sklepe in usmeritve, s katerimi bi prišli do trajne rešitve, ki bo pomenila varen in zadosten dotok vode.

»Mislim, da smo v preteklosti dobro vedeli, kam se obrniti in kako stvar rešiti, in tega nismo naredili,« pa je koprski župan komentiral neuspele pogovore v preteklosti za zagotovitev dodatnega vodnega vira.

O konkretnih rešitvah Bržan ni želel govoriti, dokler stvari ne dorečejo z okoljskim ministrstvom, je pa poudaril, da »ni več vprašanje, ali se bomo dogovorili, ali bomo našli rešitev. Vprašanje je, kdaj bomo lahko to izvedli«.