Nelson je izpostavil, da se je BiH izkazala kot dobra partnerka zavezništva tudi v globalnem boju proti terorizmu, je na svoji spletni strani poročala Federalna televizija (FTV). »Današnja donacija bo prispevala k še večji interoperabilnosti oboroženih sil BiH z zaveznicami v Natu in tudi pripravljenosti, da bi odgovorili na naravne nesreče in druge naloge v BiH,« je povedal Nelson ob primopredaji vozil v sarajevski vojašnici v Rajlovcu.

Obrambna ministrica BiH Marina Pendeš se je zahvalila ZDA in dodala, da bodo vojaki BiH s pomočjo doniranih vozil še učinkoviteje opravljali svoje naloge, vključno z misijami v drugih državah.

Medtem v BiH poteka burna razprava o približevanju države Natu. Zaradi različnih mnenj glede tega vprašanja je blokirano tudi oblikovanje nove vlade po parlamentarnih volitvah oktobra 2018. Največji nasprotniki zavezništva v BiH so v stranki Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD), ki jo vodi predsedujoči predsedstva BiH iz vrst srbskega naroda Milorad Dodik.

Novi predsednik sveta ministrov BiH naj bi postal kandidat SNSD, a vodilna bošnjaška stranka, Stranka demokratske akcije (SDA), temu nasprotuje, dokler srbska stranka ne bo zagotovila, da ne bo blokirala sprejetja nacionalnega reformnega načrta, ki je pogoj za začetek izvajanja akcijskega načrta za članstvo (MAP) BiH v zvezi Nato, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Nekdanji visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schwarz-Schilling je v svojem današnjem avtorskem prispevku za Deutsche Welle pozval k odstavitvi Dodika s položaja člana predsedstva BiH. Meni, da si Dodik prizadeva za razpad BiH in odkrito krši ustavo in zakone. Posebej je izpostavil, da Dodik zanika genocid nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995, čeprav ga je potrdilo tudi haaško sodišče.