Redko cvetenje, bledi zeleni listi, poudarjene žile ali počasna rast so pokazatelji, da je rastlini začelo primanjkovati hranil. Le z rednim gnojenjem rastlinam omogočimo, da se zdravo razvijajo in so odporne proti boleznim in škodljivcem.

Za bujne cvetove in bogato letino na vrtu je potrebna redna oskrba z mikrohranili. Najpomembnejše pravilo: če je poletje vroče, je treba rastline pred gnojenjem temeljito zaliti oziroma dobro namočiti zemljo. Najboljši deli dneva so zgodnja jutra ali pozni večeri. Gnojimo do sredine avgusta, zatem pa za grmovnice, trajnice in trato uporabljamo samo še jesenska gnojila z veliko vsebnostjo kalija.

Gnojila »po meri«

Priporočljiva je uporaba namenskih gnojil, saj imajo denimo balkonske rastline drugačne potrebe kot vrtnice, zelenjava, trata ali okrasni grmički. Tako lahko izbirate med namenskimi gnojili, ki so posebej sestavljena za potrebe paradižnika in vrtnin, jagod in jagodičevja, vrtnic in okrasnih cvetočih grmičkov, balkonskega cvetja, iglavcev, pušpanov, rododendronov in hortenzij, trate …

Zelenjavo ločujemo tudi glede na porabo mikrohranil. Večina zelišč, grah in redkvica jih zahtevajo le malo, medtem ko so med največjimi porabniki paradižnik, kumare, buče in kapusnice. Pri jagodah, korenju in kolerabi pa z gnojenjem zagotavljamo večji vnos dušika. Za zagotovitev potreb vseh se priporoča uporabo granuliranih dolgotrajnih gnojil COMPO BIO z vsebnostjo prave ovčje volne. Volna pripomore k zadrževanju vlage, kar je v vročih poletnih mesecih še kako zaželeno, prav tako pa rahlja trdo in zbito zemljo. Dolgotrajen dovod potrebnih hranil pa bo poskrbel za zdravo rast rastlin in razvoj cvetnih nastavkov ter plodov.

Tekoča ali granulirana gnojila?

Vsako gnojilo ima svojevrstne lastnosti. Tekoča takoj prodrejo v zemljo in učinkujejo še posebno hitro, kar je zaželeno predvsem pri balkonskem cvetju. Z njimi pospešimo cvetenje in poskrbimo za zdrave in lepe zelene liste. Rastline na balkonu ali terasi so še posebno lačne. Enkrat na teden zato potrebujejo odmerek hranil, ki jim ga zagotovimo s kakovostnim gnojilom za balkonske rastline. Dolgotrajna gnojila nam predvsem na vrtu olajšajo delo, saj učinkujejo 3–5 mesecev. Tako lahko z le enkratnim ali dvakratnim nanosom na leto poskrbimo za ustrezen dovod hranil pri zelenjavi, okrasnih in cvetočih grmičkih.

Če torej povzamemo; redna uporaba gnojil se bo pozitivno poznala na vaših rastlinah, ki se vam bodo ravno v poletnem času zahvalile z bujnim cvetenjem, čudovitimi zelenimi listi ali z zdravimi in sočnimi plodovi. Naj se cvetoče in zeleno poletje začne!