Novih rastlin ne zalivajte vsak dan

Rastlinske korenine morajo dihati, če pa jih boste pretirano zalivali, bo zemlja preveč vlažna in bodo korenine zlahka zgnile. Svetujemo vam, da novo zrasle rastline dva tedna zalivate vsak drugi dan, naslednja dva tedna dvakrat tedensko, potem pa enkrat na teden, če seveda ni nič dežja.

Zrnata kemična gnojila ne dodajajte na dno sadilne jame

Kemična gnojila v obliki zrn nikoli ne dodajajte na dno sadilne jame, saj boste tako poškodovali korenine ali jih celo uničili. V jamo lahko dodate kompost ali organska gnojila, medtem ko se uporabi kemičnih gnojil izogibajte.

kemicna_gnojila.jpg

Rastlin nikoli ne obrežite zgodaj jeseni

Po vsej verjetnosti bodo rastline, obrezane zgodaj jeseni, doživele še nekaj toplih dni, preden bo nastopila zimska idila. Zato lahko razvijejo novo listje, ki pa ga bo zimska pozeba uničila, odmrejo pa tudi cele rastline. Zaradi tega je najboljše obrezovati februarja, ko rastline še popolnoma mirujejo.

Med poletno vročino čez dan varujte rastline pred vodo

V času poletne vročine vedno uporabite razpršilo z vodo ali mešanico sredstev za odganjanje škodljivcev le zjutraj ali zvečer, ko se temperature spustijo. Če boste listje poškropili, bo najverjetneje odpadlo oziroma se posušilo. Vodne kapljice na listih namreč delujejo kot povečevalno steklo, ki stopnjuje moč že tako nevarnih sončnih žarkov.

vode_ne_polivajte_po_rastlinah_v_vrocini.jpg

Kot pesticide nikoli ne uporabljajte mila na osnovi masti

Če sami pripravljate sredstva za odganjanje vrtnih škodljivcev, se lahko znajdete v skušnjavi, da uporabite milo, vendar pa takšno milo poškoduje zunanjo površino listov in rastlinskih stebel ter ogrozi zdravje rastlin.

Ne zanašajte se na avtomatizirani sistem zalivanja

Sistem zalivanja rastlin, ki ste ga namestili zraven cvetličnih gredic, verjetno ne bo učinkovit za bližnje grmovnice, ki potrebujejo več vode. Običajno je pretok vode drugačen, saj večje grmovje potrebuje več vode kot manjše cvetlice, zato oba predela vrta zalivajte ločeno in po potrebi tudi ročno.

Ne sadite rastlin, za katere nimate časa skrbeti

Vse na novo posajene rastline zahtevajo redno nego, zato morate imeti dovolj časa, da jih v naslednjih dveh mesecih vzgojite. Če že zdaj približno veste, da čez mesec dni ne boste imeli časa, ker vas čakajo druge neodložljive obveznosti, raje posadite le rastline, ki ne potrebujejo veliko vzdrževanja.