Minulega decembra sta se pred prodajalno v mestu Pleasant Grove v Alabami sporekli 27-letna Marshae Jones in še ena ženska. Spor naj bi pričela tedaj pet mesecev noseča Jonesova, druga ženska pa je 27-letnico nato petkrat ustrelila v trebuh. Jonesova je streljanje preživela, streli pa so ubili petmesečni zarodek. V sredo so Jonesovo obtožili uboja nerojenega otroka in jo pridržali v priporu. Varščina je 50 tisoč dolarjev. Ženska, ki je streljala v Jonesovo, je odkorakala na prostost brez kakršnekoli obtožbe.

»Marshae Jones je bila obtožena uboja, ker jo je nekdo ustrelil v trebuh, ko je bila noseča, in s tem prekinil njeno nosečnost,« je ogorčeno tvitnila predsednica ameriške nevladne organizacije Naral Pro-Choice America Ilyse Houge. »Pravijo, da je ’začela’. Strelka je na prostosti. To je realnost za noseče, nebele in nepremožne ženske v republikanskih zveznih državah leta 2019. To je sedaj.«

Prepoved splava in pravica do fizične obrambe

Nenavadno odločitev so utemeljili na podlagi kombinacije zakonov. Alabama je ena od 38 ameriških zveznih držav, kjer zarodke obravnavajo kot potencialne žrtve umora. Guvernerka zvezne države Kay Ivey je maja celo podpisala zakon, ki prepoveduje splav v skoraj vseh okoliščinah. Tudi v primeru posilstva in incesta. Zakon je sicer v navzkrižju z odločitvijo ameriškega vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, ki je zagotovila pravico do splava v vseh zveznih državah ZDA. Poleg tega je v Alabami v veljavi tudi pravica do fizične obrambe pred napadalci, če so razlogi za uporabo sile utemeljeni.

Nasprotniki pravice do splava v ZDA trenutno izzivajo prelomno odločitev, saj od ustoličenja Trumpovega kandidata Bretta Kavanaugha na vrhovno sodišče računajo na premoč v svoj prid in upajo, da bi jim v primeru sprožitve spora odločitev iz leta 1973 uspelo preobrniti. Kavanaugh je namreč zamenjal sicer konservativnega Reaganovega sodnika Anthonyja Kennedyja, ki pa je pri vprašanju pravice do splava vselej glasoval s progresivnimi člani vrhovnega sodišča.