Kriminalisti Policijske uprave Maribor so zbrali dovolj obremenilnih dokazov za to, da so v ponedeljek kazensko ovadili Andreja H., partnerja mariborske okrožne sodnice Daniele Ružić. Utemeljeno so ga osumili poskusa umora. Hudemu kriminalističnemu očitku navkljub ovadeni ostaja na prostosti. Dokazi namreč ne zadoščajo za to, da bi kriminalisti zanj terjali pripor.

Preiskava nočnega napada na Ružićevo, ki se je pred njenim domom pripetil 16. junija okoli 0.30, je vseskozi potekala dvosmerno. Povezan naj bi bil bodisi z njenim službenim bodisi z zasebnim življenjem. V zvezi s prvo verzijo kriminalisti niso odkrili obremenilnih dokazov. Verzija, da je napadalec njen partner, jim deluje bolj utemeljena.

»Oškodovanka je napovedala, da se bo dokončno odselila in zahtevala finančna sredstva iz skupnega razmerja,« je domnevni motiv nedeljskega zločina ubesedil Andrej Kolbl, ki vodi sektor mariborske kriminalistične policije. Ko se je Ružičeva tiste noči vračala domov, naj bi jo v temi pričakal Andrej H. in jo zahrbtno napadel z namenom, da jo umori. Pred vhodom v stanovanjsko hišo naj bi jo surovo pretepel s trdim predmetom, po vsej verjetnosti kijem, in ji prizadejal hude telesne poškodbe. Kija policiji doslej še ni uspelo najti.

Andrej H. je bil tisti, ki je na pomoč poklical reševalce in policijo. Povedal je, da je partnerico našel ležati pred hišo in da ni videl, kdo jo je napadel. Napadalca ali napadalcev prav tako ni videla sodnica, ki je utrpela več zlomov in hude poškodbe glave. Še zmeraj je na zdravljenju v UKC Maribor.

Ključnih dokazov policija še ne razkriva

»V preiskavi smo opravili številne operativne ukrepe, opravili smo razgovore z zaposlenimi na sodišču, s sosedi in sorodniki,« je razložil Kolbl. Šele več dni po napadu so kriminalisti zmogli zadostno utemeljiti sum, da so na pristojnem okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu pridobili dovoljenje za izvedbo hišne preiskave na domu Ružičeve. V sklopu preiskave v Pekrah pri Mariboru, ki je potekala v petek, so pregledali tudi dva avtomobila, zbrane sledi je zatem analiziral nacionalni forenzični laboratorij, strokovnjaki so vzeli pod drobnogled še komunikacijo na mobilnih telefonih oškodovanke in osumljenega. Iz zbranih informacij so sestavili mozaik domnevnega motiva za napad, ki naj – kot že rečeno – ne bi izhajal iz službenega življenja oškodovanke. Konkretno kateri so bili tisti ključni dokazi, ki so kriminalistom dopustili, da s prstom utemeljeno pokažejo na partnerja oškodovanke, Policijska uprava Maribor ne razkriva.

Stopnja gotovosti kriminalističnega očitka se vsekakor dozdeva razmeroma nizka. Osumljenega Andreja H. so namreč po policijskem pridržanju v nedeljo spustili na prostost, tožilstvo pa preiskovalnemu sodniku ni podalo predloga za odreditev pripora.

Osumljenec lahko oškodovanko obišče v bolnišnici

Pripor bodo skušali predlagati šele pod pogojem, da bodo kriminalisti zmogli dopolniti kazensko ovadbo tako, kot to od njih terja tožilstvo. »Zbrati moramo še določena obvestila in opraviti določena preiskovalna dejanja,« je s tem v zvezi pojasnil Kolbl, ki ni želel razkriti, ali je osumljeni med 48-urnim policijskim pridržanjem podal izjavo ali je molčal. Je pa vodja mariborskih kriminalistov sporočil, da osumljenca doslej niso še nikdar kazensko obravnavali.

Ker policija od ponedeljka sodnice ne varuje več, jo osumljenec lahko obišče v bolniški sobi kliničnega centra. Da bi to onemogočili, so kriminalisti že predlagali ukrep prepovedi približevanja.