Skrivnostni nočni napad na mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič ostaja brez epiloga, vodja mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl pa je pojasnil, da policisti preiskujejo sum poskusa umora in primer raziskujejo v več smeri. Motiva za napad še niso izluščili, po besedah Kolbla pa preverjajo tako možnost, da je bil napad povezan z njenim delom, kot tudi, da so nasilju botrovale okoliščine iz sodničinega zasebnega življenja.

Vsekakor je jasno, da je bila sodnica Ružičeva žrtev izjemno nasilnega kaznivega dejanja. Neznanci naj bi jo pričakali pred njenim domom na obrobju Maribora in jo brutalno pretepli. Policija je bila o nasilnem dogodku obveščena četrt pred drugo uro zjutraj, koliko napadalcev je sodelovalo v napadu, pa policija še ugotavlja. Sodnica naj bi bila izjemno hudo poškodovana po vsem telesu. Napadalci naj bi ji zadali več zlomov, huje ranjeno naj bi imela tudi glavo. Pri pretepanju naj bi napadalci uporabili predmet, ki ga po naših informacijah policisti na kraju dogodka niso našli, tako da še ni jasno, s kakšne vrste predmetom so udarci padali po nemočni žrtvi.

Po besedah Kolbla sodnica ni več v smrtni nevarnosti, čeprav naj bi bilo pred tem njeno zdravstveno stanje že zelo slabo. Ostala je na zdravljenju v mariborskem kliničnem centru.

»Vest me je zelo pretresla«

Daniela Ružič je sodnica od leta 2005, ko je začela delati na mariborskem okrajnem sodišču, trenutno dela na mariborskem okrožnem sodišču, na gospodarskem oddelku. Za ta teden je imela razpisanih pet obravnav v petih različnih gospodarskih sporih (težkih okoli 160.000 evrov), ki bodo seveda odpadle. Po poročanju STA je Ružičeva sodila v nekaterih odmevnih primerih, med drugim tudi v tožbi DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki, v gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve zloglasnega projekta z radarji ter v odškodninskih tožbah podjetja KND in občine Duplek proti avstrijskemu Verbundu zaradi škode v poplavah Drave leta 2012.

V sodniških vrstah so zaradi napada pretreseni. »Za napad na kolegico sodnico sem izvedel danes zjutraj. Vest me je zelo pretresla, name se je obrnilo tudi več članov društva, ki so nad napadom zgroženih. Vsak sodnik v takšnih primerih pomisli, da se lahko kaj takega zgodi tudi njemu. Sprašujemo se, kako daleč bodo stvari še šle, ali bo ulica vzela pravico v svoje roke ali pa si bomo prizadevali za zaupanje javnosti v sodstvo in za spoštovanje odločitev sodišč,« nam je danes dejal predsednik sodniške društva Andrej Ekart, prav tako mariborski sodnik, ki je tako kot vsi v sodstvu najprej pomislil, da je bil napad povezan z njenim delom. Tega, kot rečeno, policija še ni mogla potrditi, čeprav poskus umora intenzivno preiskuje tudi v tej smeri. »Sodniki odločamo o sporih med dvema strankama in praviloma je ena nezadovoljna. Ampak nezadovoljstvo ne sme prerasti v to, da bi ljudje pravico jemali v svoje roke. Sodniki sodimo v skladu z ustavo in zakoni, ne pa v skladu s pričakovanji javnosti ali strank. Vsake toliko časa pride do intenzivnejših verbalnih napadov na sodstvo v medijih in pa prek mnenjskih voditeljev, kot tudi vsakodnevno prihaja do izražanja nezadovoljstva v razpravnih dvoranah,« nam je v krajšem pogovoru pojasnil Ekart. V sodniškem društvu so sodnici zaželeli uspešno okrevanje.

Številne obsodbe napada

Odzivi se vrstijo tako v sodstvu kot tudi v politiki. »Pozivam vse pristojne, da se najostreje odzovejo na mafijske kriminalne združbe v mestu. Kot župan bom še naprej nepopustljiv pri izpolnjevanju zaveze, da bo Mestna občina Maribor naredila vse, kar je v naši moči, da Maribor spet postane in ostane mesto dobrih ljudi, ki jih odlikuje kultura nenasilja in strpnosti,« je someščanom sporočil mariborski župan Saša Arsenovič, ki je nasilje v obliki groženj in napadov na svoje lokale občutil na lastni koži.

Oglasila sta se tudi predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič in predsednica mariborskega okrožnega sodišča Alenka Zadravec: »V sodstvu smo šokirani in zgroženi nad brutalnim napadom na sodniško kolegico z okrožnega sodišča v Mariboru. Takšna nasilna dejanja, ne glede na vzrok, ne smejo imeti mesta v naši družbi. Upamo, da bo uspelo organom pregona čim prej raziskati ta nezaslišani dogodek. Ob tem se sprašujemo, ali ni ta nasilni izpad tudi posledica dogajanj v zadnjih letih, ko so nespoštovanje sodniške funkcije ter neupravičeni verbalni napadi na sodstvo ter sodnike postali stalnica,« sta zapisala v skupni izjavi.

Napad so obsodili tudi na pravosodnem ministrstvu in v več političnih strankah.