Policisti so danes okoli poldneva odpravili pridržanje zoper moškega, ki so ga pridržali v petek popoldne, ko so začeli hišne preiskave hiše in okolice ter dveh vozil v Pekrah pri Mariboru, kjer je bila v noči na preteklo nedeljo okoli 1. ure brutalno pretepena sodnica mariborskega sodišča Daniela Ružič.

Po neuradnih podatkih je bil pridržan partner sodnice gospodarskega oddelka mariborskega okrožnega sodišča A. H. Kot je v soboto pojasnil Bojan Kitel z mariborske policijske uprave, so kriminalisti na podlagi odredbe okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu v petek opravili preiskavo stanovanjske hiše in dveh vozil na naslovu osumljenca. »Pri preiskavi smo iskali predmete in sledove, ki bi lahko bili povezani s kaznivim dejanjem. Pridržali smo osumljeno osebo,« je dejal Kitel in nadaljeval, da so kriminalisti opravili tudi več razgovorov s sorodniki, sodelavci in sosedi sodnice. Napovedal je, da bodo v primeru, če bodo zbrali dovolj dokazov, v roku 48 ur, ki bi se iztekel danes popoldne, osumljenca privedli k preiskovalni sodnici slovenjgraškega sodišča. To obravnava zadevo, ker se je mariborsko sodišče izločilo, saj je oškodovanka njihova delavka. A kot smo izvedeli, naj bi se tožilka, ki je v času minulega vikenda delala pri zadevi, odločila, da se privedba ne opravi, zato so policisti osumljenca izpustili. Dokazi naj menda tožilki ne bi zadoščali, da bi ta zoper osumljenega morebiti na sodišču terjala pripor, zato policisti niso spisali ovadbe, kot bi jo morali, če bi osumljenega privedli na sodišče.

Policija z malo dokazi

Po neuradnih podatkih sicer partner 48-letne sodnice ostaja med osumljenimi, policija pa navaja, da nadaljuje intenzivno preiskavo, v katero je vključeno večje število kriminalistov in strokovnjakov nacionalnega forenzičnega laboratorija. Kriminalistična preiskava še zmeraj poteka v več smeri: tako v smer, da je napad povezan s sodničinim zasebnim življenjem, policisti pa še niso popolnoma izključili možnosti, da je motiv iskati v njenem sodniškem delu. »Intenzivna kriminalistična preiskava teče naprej. Do zdaj so kriminalisti izvedli vrsto operativnih aktivnosti in na podlagi sodne odredbe tudi več preiskav – stanovanjske hiše in osebnih vozil. Zbirali so obvestila od različnih oseb in opravili zaslišanje osumljenca. Vsi dosedanji izvedeni postopki, zbrana obvestila in pridobljeni dokazi še niso dali odgovorov, predvsem na ključna vprašanja, zato jih tudi še ne moremo podrobneje pojasnjevati javnosti,« je danes dejal Kitel potem, ko je potrdil, da so pridržanega izpustili.

Kakšne dokaze ima policija v rokah, ni znano, po naših podatkih pa ne ravno veliko. Menda jim v preiskavi še vedno ni uspelo najti predmeta, s katerim je bila sodnica pretepena.

Sodnica je sicer še vedno v bolnišnici, kjer okreva. Imela je več zlomov, zaradi hudih poškodb glave pa je bilo njeno stanje nekaj časa celo kritično. Policistom menda ni vedela povedati kaj dosti, saj se razen udarcev ničesar ne spominja.