Ulissi in Pogačar sta z Viscontijem in Rusom Aleksandrom Vlasovom (Gazprom) zadnjih 30 km tvorila vodilno skupino. Četverica je pobegnila na poti na Predmejo, edinim vzponom prve kategorije na letošnji izvedbi dirke po Sloveniji, in se nato skupaj spustila v Vipavo po 153,9 km prepeljanih kilometrov iz Nove Gorice.

Vlasov, ki je prvi prečkal gorski cilj na Predmeji, je na bil na koncu četrti in s tem potrdil zmago v boju za modro majico najboljšega na gorskih ciljih. Tik pred vrhom je Rus še drugič na devetkilometrskemu vzponu poskušal z napadom, a ga je, tako kot ob pobegu, hitro pokril mladi slovenski kolesar, ki je celo etapo učinkovito pomagal Ulissiju.

Vodilna četverica je skupaj prišla v Ajdovščino in bilo je jasno, da bo o etapni zmagi odločal sprint. Pogačar je pripravljal izhodišče za Ulissija, vse skupaj pa je izkoristil Visconti in prišel do 32. poklicne zmage ter druge na dirki po Sloveniji. Prvič je bil najboljši leta 2009.

»Etapa je bila težka. Začelo se je z dežjem. Na koncu smo skušali narediti težko dirko. Ostal sem v prvi skupini in skušal obdržati moči za sprint. To je velika zmaga zame, zlasti, ker je teden pred državnim prvenstvom,« je v cilju razlagal 36-letni Torinčan. Čustveno zmago je posvetil pred dvema dnevoma preminulemu prijatelju Massimu.