Najdaljši dan v letu je bil vsaj na poti med Žalcem in Idrijo najkrajši za Diega Ulissija. Izkušeni Italijan je nadaljeval napade kot pred Rogaško Slatino in Celjem ter z etapno zmago potrdil, da je najmočnejši na dirki. »Ko sem močan, želim zmagovati. In vesel sem, da mi je končno uspelo. Na zadnjem spustu so se zasledovalci že bližali, zato sem se znebil še Vlasova. Etapna zmaga je bila pomembna, ne vem pa, kako se bo telo odzvalo v soboto,« je bil previden Diego Ulissi. Na glavnem vzponu dneva iz Idrije na Gore je pokazal moč, kot na zmagovite Golte 2011, a se je zavedal, da ga pred parado do Novega mesta v zeleni majici čaka še izjemno naporna kraljevska etapa do Ajdovščine.

Vse v nogah in taktiki

»Mnogi ne vedo, kaj jih čaka. Na Gore je zahteven klanec, občasno čez 15 odstotkov. Sam sem se tam zelo poredko odpeljal na trening,« domačin Valter Bonča, zmagovalec tretje dirke po Sloveniji, ne bi mogel bolj nazorno opisati odločilnega klanca dneva. Morda tudi dirke. Bonča je kot odličen hribolazec in eden prvih profesionalcev v italijanskih klubih na začetku devetdesetih let preteklega stoletja odpiral pot sedanji generaciji. Dirka po Sloveniji se je v njegovo Idrijo, ki slovi po nizu odličnih kolesarjev – peterica vozi na dirki – vrnila po 25 letih!

Ulissi, Tadej Pogačar, Esteban Chaves in Rus Aleksander Vlasov so bili skupaj in plezali najhitreje, dokler se klubska kolega UAE 500 metrov pred vrhom gorskega cilja nista spogledala. Mladi Slovenec je z gesto nakazal, da je na robu moči, kar je bilo za Italijana znak za napad. »Načrt je bil, da napademo v zadnjem kilometru. Nisem zmogel zraven za Rusom. Pričakoval sem, da bi s Chavesom morda sodelovala, a ni šlo. Poskusil sem ujeti sam. Za to pa nisem imel moči,« je Tadej Pogačar opisoval ključne trenutke dneva. Ko ga je ujela šesterica z Janom Polancem, je po klubski taktiki moral le kontrolirati, da se nihče od tekmecev ne odpelje. »Za nas je bil to super dan,« je Pogačar (5. mesto) pojasnjeval optimalno izvedbo klubske taktike. Ulissi je videti suveren, ima izkušnje, a glede etapnih dirk je vedno majhna uganka.

Ob tem Rus Vlasov, lani zmagovalec Baby Gira U23, z modro majico najboljšega hribolazca nakazuje, da je najmočnejši na klancu. A na Rusovo smolo in Ulissijevo srečo tam Bogdan Fink ni začrtal ciljnih črt. Na jutrišnji etapi od Nove Gorice s krogom v Brda, na Kras in vzponom čez Predmejo na Col in nazaj v Ajdovščino ne bo veliko ravnine. Hierarhija v velikih ekipah pa je jasna; če bo imel težave, se najprej rešuje kapetana. Moštvena kolega Pogačar in Polanc sta zdaj skupno šesti in sedmi, s 30 sekundami zaostanka za Ulissijem. »Imamo zeleno majico in to bomo branili. Dobre možnosti imamo, da jo obdržimo. Ulissi je močan. To je prioriteta, čeprav je etapa čez Predmejo težja. Upam, da tudi sam pridobim kakšno mesto. Vsak dan se počutim bolje. K temu pomaga tudi navijaška podpora. Lepo se je voziti čez domače kraje. Užival sem,« je bil Pogačar v Idriji, kjer ga je znova na kolesu pričakalo njegovo dekle Urška, bolje razpoložen kot v Celju. V razvrstitvi mladih ima že lepo prednost. Italijan Savini je pripeljal v skupini z Luko Mezgecem, Grego Boletom in Radoslavom Rogino, ki so v skupnem seštevku na robu deseterice.

Mezgec častno iz zelene v rdečo

Luka Mezgec je z desetim mestom častno branil zeleno majico. Čeprav je vedel, da bo v zahtevnem zaključku zelo težko ostal z najboljšimi hribolazci, je vseeno poskusil in v cilj pripeljal na čelu druge zasledovalne skupine petindvajsetih kolesarjev. Znova tik pred Grego Boletom, zraven pa sta bila med Slovenci le še Pogačarjev prijatelj Žiga Ručigaj (17.) in vrstnik Kristijan Hočevar (33.). »Poskusil sem, a ni šlo. Vedel sem, da je težek klanec. Šlo je na nož in bili smo daleč za prvo skupino,« se je Luka Mezgec hitro sprijaznil, da je ob zeleno. Rdeča majica, ki jo je za en dan posodil Gregi Boletu, ni zgolj za uteho, ampak nov cilj. Pred dvema letoma jo je tudi vozil po Ljubljani, a jo je zadnji dan v Novem mestu izgubil.

»Kraljevska etapa je zame dan počitka, v nedeljo pa na polno. Nič ne bom taktiziral. To se ne izplača. Ackermann ne bo popustil. Upam, da je ne izgubim znova za točko,« je pripomnil Mezgec. Tako na jutrišnji etapi na Primorskem kot nedeljski proti dolenjski prestolnici se torej znova obeta ena najbolj zanimivih dirk slovenskega Toura doslej.