Geološki zavod Slovenije tako obvešča, da je danes zaradi napovedanih močnih nalivov in padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v osrednji in vzhodni Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih države.

Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

Za zdaj o največjih težavah zaradi vremena Uprava RS za zaščito in reševanje poroča s Koroške. Na Prevaljah je tako meteorna voda zalila kleti stanovanjskega bloka, na cesto Prevalje-Leše pa sta se sprožila dva zemeljska plazova. Gasilci so en plaz že očistili, na drugem pa cesto delno odprli za intervencijska vozila. Cesta je do nadaljnjega zaprta za ostala vozila. Plaz se je sprožil tudi na cesto Breznica-Strojna. S pomočjo delovnega stroja ga odstranjujejo gasilci.

V Mežici je meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo, s protipoplavnimi vrečami pa so jo zaščitili mežiški gasilci. Zaradi zemeljskega plazu je medtem zaprta cesta Onkraj Meže proti kmetiji Jež, urejajo pa jo delavci občinskega komunalnega podjetja in pripadniki civilne zaščite.

V Podpeci v občini Črna na Koroškem se je medtem plaz sprožil na lokalno cesto. S pomočjo delovnega stroja so ga odstranili lokalni gasilci. V Mislinji se je zamašila struga potoka v Spodnjem in Gornjem Doliču. Posredujejo gasilci.

Nekoliko južneje je zaradi poplavljenega vozišča po poročanju prometno-informacijskega centra zaprta državna cesta Arja vas-Velenje pri Veliki Pirešici.

O klicih zaradi neurja uprava za zaščito in reševanje poroča tudi iz Ljubljane in okolice.

Po današnjem vremensko pestrem dnevu bodo krajevne padavine, deloma nevihte, občasno možne tudi jutri, če prav bo vreme po napovedi nekoliko bolj prijazno. Sledilo bo spet obdobje sončnega in vročega vremena. Sredi tedna bodo najvišje dnevne temperature po napovedi urada za meteorologijo pri agenciji za okolje med 30 in 35 stopinj Celzija, v petek pa naj bi vročina po današnjih vremenskih modelih začela popuščati.