Sredi zaostrovanja med Iranom in Združenimi državami se je v noči na četrtek v širšem območju Hormuške ožine zgodil prvi incident, v katerega sta vpleteni vojski obeh držav. Iranske sile so sestrelile daljinsko vodeno ameriško izvidniško letalo RQ-4A global hawk. Gre za približno 14 metrov dolgo letalo z razponom kril 40 metrov, ki ga na daljavo upravlja štiričlanska posadka, na krovu pa ni nikogar. Lahko leti tudi na višini 18.000 metrov ter v enem dnevu opravi izvidnico območja velikosti Islandije.

Kje je letelo v času sestrelitve, je vprašanje in predmet različnih razlag Teherana in Washingtona. Iran je novico o sestrelitvi z raketo zemlja-zrak objavil sam. Sporočil je, da jo je izvedla elitna Revolucionarna garda, ki so jo Združene države aprila letos uvrstile na seznam terorističnih organizacij. Poveljnik garde Husein Salami je dejal, da je sestrelitev jasno sporočilo Ameriki in da so njihove meje njihove »rdeča linija«. V nastopu na državni televiziji je dodal, da Iran noče vojne z nikomer, da pa se je popolnoma pripravljen obraniti. Teheran trdi, da je ameriško letalo sestrelil nad svojim zračnim prostorom pri vasi Kuhmobarak na jugu države, ki leži tik ob Omanskem zalivu, kjer sta se prejšnji teden zgodila napada na tankerja.

Ameriška mornarica je potrdila sestrelitev in trdi, da se je zgodila v mednarodnem zračnem prostoru. »Iranske navedbe, da je bilo letalo nad Iranom, so napačne,« je dejal tiskovni predstavnik centralnega poveljstva ameriške vojske, ki je zadolženo za širše območje Bližnjega vzhoda in osrednje Azije. »To je bil neizzvan napad na ameriško izvidniško sredstvo v mednarodnem zračnem prostoru,« je dodal Bill Urban.

Sestrelitev se je zgodila sredi vse večje zaostritve med Iranom na eni ter ZDA in njihovimi regionalnimi zavezniki na drugi strani. ZDA trdijo, da je Iran odgovoren za več napadov na tankerje v strateški Hormuški ožini, po kateri dnevno pljuje petina svetovne nafte. Teheran to zanika. ZDA so v zadnjem času tudi napovedale napotitev dodatnih 2500 vojakov na Bližnji vzhod. V tokratnem incidentu ni bilo žrtev, ne manjka pa opozoril, da predstavlja še korak naprej v zaostrovanju, ki lahko pripelje tudi do njih.

ZDA so prejšnji teden že obtožile Iran, da je skušal sestreliti njihovo oboroženo daljinsko vodeno letalo nad Omanskim zalivom, še pred tem pa, da je upornikom v Jemnu pomagal sestreliti njihovo izvidniško letalo.