Prvi demokratično izvoljeni predsednik Egipta Mohamed Mursi je danes umrl, potem ko je omedlel v sodni dvorani med zaslišanjem zaradi obtožb o vohunjenju.

Leta 1951 rojeni inženir je bil za predsednika izvoljen leta 2012, potem ko je arabska pomlad leto prej odnesla dolgoletnega diktatorja Hosnija Mubaraka. Mursi je bil voditelj Muslimanske bratovščine, na oblasti pa se ni obnesel. Očitali so mu, da državo izroča v roke islamistom in da je zavozil ekonomijo. Po množičnih demonstracijah proti njemu leta 2013 je stopila na sceno vojska pod vodstvom sedanjega predsednika Abdela Fataha Al Asisija ter zrušila Mursija.

Odpeljali so ga v pripor in tam je ostal vse odtlej, v nemilosti pa se je znašla tudi Muslimanska bratovščina. Sodeč po poročilu britanskega parlamenta in navedbah njegovega sina je bil zaprt v samici tudi 23 ur na dan, niso mu nudili zdravljenja zaradi visokega krvnega pritiska in sladkorne bolezni. Na tokratnem zaslišanju so mu očitali povezave s palestinskim Hamasom in vohunjenje. Med procesom je bil v sodni dvorani zaprt v kletki. Med nagovorom sodišču se je sesedel, je dejal javni tožilec in dodal, da na telesu ni bilo videti kakšnih poškodb.